Toleranciával a serdülők mentális egészségéért

Szövetség a Közös Célokért társulás Meliorat.io – Magán Gyógypedagógiai Fejlesztőközponttal közös szervezésében egy projektet dolgozott ki, ahol interaktív foglalkozásokkal biztosítja a serdülők mentális egészségének támogatását, a lelki ellenálló képesség növelését, az érzelmek kinyilvánítását a segítségkérő magatartás előmozdítása érdekében.

A projekt keretein belül három oktatási intézmény diákjainak nyújtottak ingyenes foglalkozást, melyek biztosították a megfelelő mentálhigiénés ellátást. Az interaktív foglalkozások pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek bevonásával valósultak meg.

A projekt első állomásaként a nádszegi Petőfi Sándor alapiskola, majd a dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Iskola Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai vettek részt a foglalkozásokon, a Meliorat.io – Magán Gyógypedagógiai Fejlesztőközpont munkatársai vezetésével: PaedDr. Kása Ildikó – a központ elnöke, PaedDr. Both Anikó – mentálhigiénés szakember.

Az alábbiakban a programban résztvevő központ elnökével, Kása Ildikóval készült interjúból olvasható, hogy a mentálhigiénia fontossága már nem csak az alapiskolások körében, hanem a középiskolás réteg részére is egyfajta elvárás lenne.

A dunaszerdahelyi középiskolában, önként jelentkeztek a diákok, mondhatni túljelentkezés is volt. Mekkora értéknek számít ez, miért jó, hogy önkéntesen jelentkeztek rá és nem kellett őket belevonszolni?
 A tény, hogy a diákok maguk jelentkeznek egy ilyen foglalkozásra azt mutatja, hogy óriási igény van rá. A kamaszkor alapjában természetes krízis, identitáskrízis, mely során sok testi, hormonális, érzelmi és szociális változás következik be a gyerekek életében. A fiatalok 13-14 százaléka valamilyen mentális vagy viselkedési zavarral küzd. A lányokat az érzelmi nehézségekkel való küszködés jellemzi: a megfelelési szükséglet (kényszer), önbizalomhiány, gondok az emberi kapcsolatok terén. Ehhez gyakran hozzájárul a nem megfelelő szülői hozzáállás, a magas fokú elvárások. Az érzelmek kimutatásának tiltása: hogy nem szabad dühösnek lenni, nem szabad sírni. Fiúknál gyakran tapasztalható a bizonytalanság a diszfunkcionális családi háttér miatt: az otthoni veszekedések, válások, hideg szülő-gyerek kapcsolatok. Nemritkán előfordul, hogy a fiatal nem tudja kifejezni érzelmeit, gondolatait, véleményét. Egy ölelés, egy kedves, megértő szó az, ami segíteni tud nekik ezekben a pillanatokban. Ahhoz, hogy eltudják magukat, vagy másokat fogadni nem igazán kapnak segítséget. Szükség lenne egy emberre, aki ezt tudná koordinálni, mert minden iskolában, hasonló problémával küzdenek a fiatalok. A diákokkal való kapcsolat kialakításában pedig fontos a bizalom, megértés, elfogadás, tanács.

A mentálhigiéniára mennyire van szükség ennél a korosztálynál? Hiányzik-e?
A serdülőknek nem csak a testük működését kell ismerniük, hanem a lelkük működését is meg kell érteniük. Az, ahogyan a fiatalok gondolkodnak a mentális egészségről, nemcsak azt befolyásolja, hogyan közelítik meg a saját állapotukat és a segítségkérést, hanem azt is, hogyan támogatják a társaikat a nehéz időkben. A megbélyegzés, a megkülönböztetés, a félelem, a szégyen, a bizalmatlanság mind ahhoz vezetnek, hogy a fiatalok elzárkóznak attól, hogy foglalkozzanak a mentális egészségükkel. Ezt a negatív és káros folyamatot lenne szükséges befolyásolni a fiatalok körében a megfelelő szakemberek bevonásával. Az oktatási intézményekben ott lenne a helyük pszichológusoknak és a mentálhigiénés szakembereknek egyaránt, mivel kompetensek a fent említett problémákat megoldani. Amennyiben nincs szaksegítség az iskolában, akkor mindenképpen egy olyan pedagógushoz forduljanak, aki irányába bizalommal vannak. Dunaszerdahelyen elérhetőek az állami tanácsadó szakemberei, valamint magánpszichológusok és mentálhigiénés szakemberek is részt vesznek a segítségnyújtásban.

Mi volt a legnagyobb probléma a középiskolás korosztálynál?
A személyiségfejlődés egy egész életen át zajlik. A kamasz-, serdülőkor azért szenzitív periódus, mert itt búcsúzik a gyermek és bontakozik ki a felnőtt személyiség. Ebben az időszakban rakódnak le a legfontosabb alapkövek a személyiség megfelelő, egészséges működéséhez. Amikor egy felnőttnél észlelnek egy problémát, az általában valamilyen serdülőkori vagy kamaszkori elakadás következménye. A fiataloknak ki kell alakítaniuk a saját identitásukat, nemi identitásukat, valamint a pályaorientációjukat is. A serdülőkorúaknál az online térben töltött idő is negatív hatással van az önértékelésre, az énképre. Ebben az életkorban az alapján becsülik meg önmagukat, hogy milyen tanulók, milyen sportolók. Ha a fiatal lehangolt, gyakran az üresség érzése uralkodik el rajta, nem mosolyog, és a korábban számára örömet okozó tevékenységek is érdektelenek, akkor az lehet egy arra utaló jel, hogy valamilyen depresszív állapotban van, és szakemberhez kell fordulni.

Miről szólt a foglalkozás?
A projekt általános célja volt elsősorban a lelki ellenálló képesség növelése, mások tisztelete, a szociális készségek ismertetése, a nehéz élethelyzetek kezelése, az érzelmek kinyilvánítása, a segítségkérő magatartás előmozdítása, és a fiatalok felelősségvállalásának növelése. Konkrét célként a fiatalok mentális egészségével és annak ellátásával kapcsolatos ismeretek bővítését valamint a segítségkérés módjait tűzte ki. A foglalkozások során a fiatalok megismerkedtek a tolerancia és az elfogadás fogalmával, szembesültek a pozitív és negatív tulajdonságaik megértésével és elfogadásával, gyakorolták az érzelmeik kifejezését, jellemezték saját érzéseiket az osztálycsoporttal, családjukkal, barátaikkal és a világgal kapcsolatban, valamint megismerkedtek a konfliktuskezelés egy módjával is.

Működik a fiataloknál az elfogadás?
A kamaszok világa eléggé bonyolult, a legtöbben már elég sok mindent tapasztaltak. Ezért fontos, hogy tudjanak továbblépni, vagy túllépni azon és megpróbáljanak megoldást találni, mialatt toleránsan viselkednek. Tudjanak bocsánatot kérni és megbocsájtani. Ezek még a felnőttek számára is elég komoly gondot okoznak. A szakemberek támogatják a serdülőket abban, hogy bizalomra épülő kapcsolatokat tudjanak kialakítani másokkal.

Mennyire voltak nyitottak a feladatok során?
A foglalkozások során megismertük egymást, a diákok nagyon nyitottak voltak. Örültek, hogy nem arra voltunk kíváncsiak, hogy miként teljesítenek a tantárgyakból, hanem hogy valójában kik is ők, milyenek a személyiségjegyeik, az önelfogadásuk, vagy a másokkal szembeni toleranciájuk, empátiájuk. A projekt pozitív eredményének tudható be, hogy a diákok rálátást kaptak az adott problémákra (megbélyegzés, szégyen, megkülönböztetés, félelem, elzárkózás…) irányuló segítségnyújtásra, annak módjára és kiküszöbölésére. Sikerült előmozdítani a mentális egészséggel kapcsolatos tudatosságot, elindult egyfajta kiút a megbélyegzés csökkentésére, a bizalom kiépítésére, a segítségkérés képességének fejlesztésére. Összességében véve elindult egy hatalmas folyamat, ami a diákok mentális egészségének védelmét és fejlesztését eredményezi hosszútávon.

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő „Lélekben rendben” című ifjúsági programjának támogatásával valósult meg.