A jogsegélyszolgálatról

A Kisebbségi Jogvédő Intézettel kötött megállapodás értelmében a Szövetség a Közös Célokért társulás hálózata bekapcsolódik a Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálat működtetésébe.

A jogsegélyszolgálatunk célja a határon túli magyarságot ért jogsérelmek orvoslása, a felvidéki magyarok jogvédelmének erősítése és hatékony, szakszerű fellépés a kisebbségvédelem területén.

A Szövetség a Közös Célokért, a Kisebbségi Jogvédő Intézet iránymutatását követve a jogsértések ellen kíván hatékony védelmet nyújtani, amikor a felvidéki magyar polgárokat magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt:

  • tettleg bántalmazzák,
  • a magyar állampolgárság elnyerésével egyidejűleg, annak következményeként megfosztják őket szlovák állampolgárságuktól,
  • nyelvi alapú hátrányos megkülönböztetés áldozatává válnak,
  • a törvény által biztosított kisebbségi jogaikat nem gyakorolhatják,
  • a törvény által biztosított nyelvi jogaikkal nem élhetnek közigazgatási, polgári peres vagy büntetőeljárás során,
  • olyan esetekben, ahol a kétnyelvű ügyintézéshez való jog sérelme valósul meg,
  • ahol, az anyanyelvhasználathoz való jogsértés valósul meg,
  • ahol, a gyülekezéshez, szabad véleménynyilvánításhoz való jog sérelme érhető tetten,
  • ahol a kétnyelvű feliratok hiányából adó jogsérelmi helyzet forog fenn.

Irodáinkban a következő eljárást alkalmazzuk: amennyiben a SZAKC irodát felkeresi egy érintett polgár, hogy őt jogsérelem vagy hátrányos megkülönböztetés érte magyar nemzetisége miatt, akkor a munkatárs:

1. meghallgatja az eset ismertetését, megismerkedik a dokumentumokkal,

2. tájékoztatja a polgárt arról, hogy az ügyben elhangzott információkat továbbítja az illetékes szakembereknek, és az ő segítségükkel fog majd választ adni a polgárnak,

3. a lehető legteljesebb feljegyzést (jegyzőkönyvet) készít az esetről a legfontosabb adatokkal és dokumentumokkal együtt, és írásban (e-mailben) továbbítja a SZAKC igazgatójának, és a jogsegélyszolgálatba bevont felvidéki jogászoknak.

Az eljárás díjmentes.

A SZAKC a pozsonyi központi, és további 11 területi irodájával egész Felvidékén elérhető hálózatot működtet.

A tájékoztató irodák munkatársai a polgárok
rendelkezésére állnak, és amennyiben a polgárt jogsérelem érte vagy hátrányos megkülönböztetésben volt része magyarsága miatt, közvetítőként lépünk fel az érintett polgár és a jogsegélyszolgálatba bevont felvidéki magyar ügyvédek közt.

Irodáink jegyzékét és elérhetőségeit ide kattintva érhetik el.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét a jogsegélyszolgálat menüben elérhető cikkek kategóriára, ahol a jogsegélyszolgálattal kapcsolatos legfrissebb információkat és híreket tesszük közzé, valamint a letölthető dokumentumok menüpontra, ahol a jogsegélyszolgálattal kapcsolatos dokumentumainkat találhatják.

Keressen minket bizalommal!