Fókuszban az aktív állampolgárság

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) és a budapesti székhelyű Széchenyi Polgári Társulás közös szervezésű programsorozatában több helyszínen és időpontban valósultak meg workshopok, melyeknek célja ösztönözni a fiatalok részvételét a demokratikus életben, ezzel is erősítve a társadalmi szerepvállalásukat.

A Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott projekt nyitórendezvényére az esztergomi Szent Adalbert Központban került sor, ösztönözve a célközönséget az európai parlamenti választásokon való részvételre, erősítve társadalmi szerepvállalásukat és a nemzeti összefogást Széchenyi István példáján keresztül. A rendezvényről bővebben itt olvashatnak.

A Számít a véleményed, szavazz te is! projekt fiataloknak szóló programjában is Széchenyi példájára alapozva fogalmazták meg a szervezők célkitűzésüket, miszerint programjukkal szeretnének hozzájárulni a folyamathoz, melynek során az állampolgárok tudást szereznek az aktív állampolgárságról, a polgári jogokról, annak érdekében, hogy felelős döntésekkel vegyenek részt helyi, nemzeti és európai szinten a közös ügyekben.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

az előadás-sorozat a nem formális előadásmódra épül, aminek lényege, hogy a diákok az előadott „tananyagot” könnyed, játékos szituációk során sajátítsák el, fejlesztve kommunikációs készségüket, véleményformáló attitűdjüket.

Ennek során megismerkedhettek az Európai Parlament történetével, felépítésével, annak működésével, valamint EU-totó kitöltésével további hasznos tudást szerezhettek az egyes tagországokról is. A programsorozat egyik lényeges eleme az úgynevezett „Élő könyvtár”, melynek során interjúalanyként olyan, a felvidéki magyar közéletben aktív szereplőket ismerhettek meg a diákok, akik jó példával szolgálhatnak előttük társadalmi szerepvállalásukkal.

A programsorozatot eljuttatták a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolába, a Gútai Magyar Tanítási Nyelvű Magán-szakközépiskolába és a komáromi Selye János Gimnáziumba is. Az egyes helyszíneken 30, zömében a 18. életévét betöltő diák vett részt, akikkel 5-6 fős csoportokban foglalkoztak a SZAKC munkatársai.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A dunaszerdahelyi helyszínen az „Élő könyvtár” interjúalanya Brunczlik Viktor, a Via Nova ICS elnöke volt, aki somorjaiként azért kezdett el a közélettel foglalkozni, hogy a helyi magyar fiatalok részére közösségi rendezvényeket szervezzen, tartalommal töltse meg a szabadidejüket, melyben aztán a későbbiek során sok, a társadalom és a helyi épített örökség számára is hasznos tevékenységet végeznek azóta is.

A gútai diákok az „Élő könyvtár” során Iván Tamással, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökével ismerkedhettek meg, aki a közéleti szerepvállalást már gyermekkorától, családi indíttatásból fontosnak és meghatározó szempontnak tartotta. Már prágai egyetemi évei alatt vállalkozott, ezért saját tapasztalatait felhasználva hozta létre először a fiatal vállalkozókat tömörítő szervezetét, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel korhatármentessé tette azt. Célja szakmailag segíteni a felvidéki magyar kkv-kat és tömöríteni őket, hogy egymás hasznára és segítségére legyenek.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A komáromi gimnazisták Bajcsi Ildikó történészt, a TéKa és Impulzus Társulások elnökét hallgathatták meg az „Élő könyvtárban”. A budapesti Erőszakkutató Intézet tudományos munkatársának sokoldalú közéleti szerepvállalásai között kiemelt célja a szlovákiai magyar fiatal értelmiség megszervezése, illetve tehetséggondozása. Mint mondta, aktív társadalmi szerepvállalása egyetemista korában alapozódott meg a HÖK-ön belül, ahol kulturális alelnökként számos vitaestet, diákköri konferenciát szervezett, emellett fontos számára, hogy római katolikusként önkéntes munkával segítse a felvidéki Mária Rádió munkáját is.

A különböző oktatási intézményekben megvalósuló program során a diákok csoportokban dolgozva, játékos és kötetlen formában ismerkedtek meg az Európai Parlament felépítésével, működésével, az aktív állampolgárság fogalmával, az EP-választások, a kritikai véleménynyilvánítás és a viták során való érvelés fontosságával.

A projekt egyik fontos eleme volt még, hogy a csapatoknak az elsajátított tudást felhasználva úgynevezett „pitch”-et kellett előadniuk egymásnak, azaz meggyőző érvelés mellett kellett diáktársaik figyelmét felhívniuk a választásokra fontosságára, illetve szavazásra buzdítani őket.

Végezetül a foglalkozást vezető szakemberek, a SZAKC munkatársai tízfős csoportokra bontva a diákokat közösen szűrték le az egész délelőtt tartó rendezvény tapasztalatait, megbeszélve az aktív állampolgárság, a civil közéleti szerepvállalás lehetőségeit, fókuszálva a program célkitűzésére, miszerint vegyenek részt a közelgő EP-választásokon.