Közös európai értékek ünnepe: Európa-nap 2024

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesület részvételével szervezi meg a Közös európai értékek ünnepe: Európa-nap 2024 című programot, amely 2024. május 11-én szombaton kerül sor Királyfiakarcsán, a Petőfi ligetben.

A 2019. évi statisztikai adatok szerint Szlovákiában a teljes lakosság mintegy 22,74%-a vett részt az európai választásokon, ami az európai országok között a legalacsonyabb volt. A projekt célja, hogy a közös értékek megőrzése által hozzájáruljon a folyamathoz, melynek során az állampolgárok, a határ mindkét oldaláról ismereteket, tudást szereznek az aktív állampolgárságról és a polgári jogokról, annak érdekében, hogy felelős döntésekkel vegyenek részt a jövőjük érdekében helyi, nemzeti, európai szinten a közös ügyekben, valamint a soron következő Európai Parlamenti választásokon.

Az Európa-napon a határ mindkét oldaláról meghívott résztvevőkkel biztosítjuk a nemzetek közötti bevált gyakorlatok átadását, valamint lehetőséget biztosítunk a párbeszédre és a döntéshozókkal való találkozásra, eszmecserére. A döntéshozók által továbbá betekintést adunk az Európai Parlament működésébe, illetve az EP-képviselők választási mechanizmusába.

A színpadi pódiumbeszélgetés és a színpadi programok ösztönzik a határ mind két oldaláról érkező állampolgárokat arra, hogy aktív állampolgárként részt vegyenek az Unió demokratikus és polgári életében és hozzájáruljanak a döntési folyamatokhoz.

A program 13.00 órakor kezdődik ünnepélyes megnyitóval, amit magyarországi és felvidéki fellépők produkciói tesznek színesebbé. Fellép a mosonmagyaróvári Haller Sport, Majorette Egyesület és az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes, valamint a dunaszerdaheliy Akrobatikus Táncklub, Csölle Tivadar, Alsó Pintő Gyermek Néptáncegyüttes, az Alistáli Népdalkör és Zsapka Attila.

A kulturális programok mellett az érdeklődők próbára tehetik magukat az EU-val kapcsolatos ismereteikről az EU sátorban, valamint az Európa-kaland: Fedezd fel és ragadd meg a lehetőségeidet! című roll up kiállításon EU-totóval, de lesz irodalmi-kvíz, esélyegyenlőségi akadálypálya és turisztikai bemutató a csallóközi régió kiránduló helyeiről.

 

 

 

 

 

 

Az EUROKON24 című projekt az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatásával valósul meg az Európai Unió társfinanszírozásával.

A támogatásból két tevékenység valósul meg, aminek egyik programeleme az Európa-nap, amit az Európa konferencia követ május 25-én. Míg az előbbi tájékoztató programjaival (uniós jogainkról, a fiataloknak szóló európai önkéntes programokról, pódiumbeszélgetés)  a polgárokat és a megvalósításban közreműködő szervezeteket ösztönözzük arra, hogy részt vegyenek az Unió demokratikus és polgári életében, addig a konferencián megvizsgáljuk az Európai Unió Alapjogi Chartájának fejezeteit a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a magán- és a családi élet tiszteletben tartása, a házasságkötéshez és a családalapításhoz való jog kérdéseit.