2024. március 1-től évi 12 alkalommal utazhatnak ingyen a Magyar igazolvánnyal rendelkezők

kormany.hu oldalán elérhető törvényjavaslat értelmében a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvényt (az ún. Státustörvény) úgy módosítanák, hogy az eddigi, évi négy alkalomra szóló 90 százalékos menettérti utazásra feljogosító kedvezmény helyett a Magyar igazolvánnyal rendelkező személyek évi 12 alkalommal teljesen díjmentesen utazhatnak majd Magyarországon.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium jogszabálytervezete szerint a törvényjavaslat célja a rövid tartalmi összefoglalója alapján, hogy megteremtse az összhangot a tarifareform kapcsán a kedvezményeket szabályozó jogszabályok között.

Mint ahogy portálunk is korábban megírta a MÁV-Volán csoport január 8-ai közleményére hivatkozva, Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszer lesz elérhető. Itt még azt lehetett kiolvasni a szövegkörnyezetből, hogy korlátlan mennyiségben díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

A ma közzétett közleményükben azonban erről már nem lehet olvasni, kizárólag egy infografikán jelenik meg, hogy

évi 12 alkalommal lehet majd március elsejétől ingyen utazni Magyar igazolvánnyal.

A tarifareform legfontosabb tudnivalóiról a MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató weboldalt indított, amely mától mindenki számára elérhető a www.ujtarifa.hu címen.

„A megújuló tarifarendszer részleteit elmagyarázó, a változásokat gyakorlati példák és infografikák segítségével is bemutató oldal egyik leglátogatottabb menüpontja várhatóan a Gyakran ismételt kérdések (GYIK) lesz, amelyet a szerkesztők folyamatosan frissítenek és bővítenek az utasok által feltett újabb kérdésekkel, illetve az azokra adott szakmai válaszokkal. Az új tarifákról szóló „kérdezz-felelek” máris több tucat részletkérdés tisztázásában segít az utasoknak” – olvasható a MÁV-Volán csoport közleményében.

Az új weboldalról kiderül, milyen feltétellel lehet igénybe venni az 50 százalékos kedvezményt, a kedvezményes vármegye- és országbérleteket, illetve kik és hol utazhatnak a jövőben díjmentesen.

„Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és 65 év feletti utasunk díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utasunk pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Ezzel a családok utazása nemcsak egyszerűbbé, de olcsóbbá is válik, mint korábban” – fogalmaznak a közleményben.

(SZE/Felvidék.ma)