Házasság hete Komáromban

A Kárpátia Sport Polgári Társulás és a Szövetség a Közös Célokért szervezésében, valamint a helyszínt biztosító Csemadok Komáromi Alapszervezete támogatásával valósult meg február 12-én a Házasság hete alkalmából rendezett esemény, amelyen Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő a digitális fogyókúráról tartott előadást, majd felvidéki közismert házaspárokkal készített beszélgetés-sorozat keretén belül kérdeztük a komáromi Dráfi és Süll házaspárokat.

Mint elhangzott, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás vezetősége már hosszú évekkel ezelőtt csatlakozott a Házasság hete nemzetközi kezdeményezéshez és partnerszervezeteikkel közösen szervezik meg Felvidék-szerte a különböző rendezvényeket.

Mihacs Szilvia a Kárpátia Sport Polgári Társulás képviseletében üdvözölte a szervezet elnökét Pallag Györgyöt, a SZAKC elnökét, Gubík Lászlót és az ügyvezető igazgatót, Hideghéthy Andreát, valamint Pomichal Krisztiánt, a Mathias Corvinus Collegium Dunaszerdahelyi Központjának igazgatóját.

Mint fogalmazott, a Házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely tudományos kutatások eredményeivel és gyakorlati példamutatással, tanácsokkal reagál a család mindennapi kihívásaira.

A rendezvényen előadást tartott Pöltl Ákos, a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője. A családbiztonsági szakértő arról beszélt, hogyan tudják magukat megvédeni a családok a digitális térben.

Előadásában kitért a képernyők gyermekek agyfejlődésére gyakorolt negatív hatásaira, továbbá a korai veszélyfelismerés általi áldozattá válás elkerülésére.

Pöltl Ákos gyakorlatias jótanácsokkal látta el hallgatóságát, amelyek segítségével meg lehet óvni gyermekeink mentális egészségét. Mint mondta, szükségszerű bevezetni a családon belül az otthoni digitális szabályokat.

Első és legfontosabb, hogy a gyerekszobába nem szabad beengedni sem telefont, sem semmilyen képernyőt, hiszen izolált környezetben történik a legtöbb online zaklatás.

„A legnagyobb visszatartó erő a szülő jelenléte” – húzta alá Pöltl Ákos, aki hozzátette, hogy az iskolához, házi feladatok elvégzéséhez szükséges számítógép is a lakásban közösen használt helyiségben legyen, ahol a szülő szükség esetén tud segíteni a feladatok megoldásában.

„Sokkal hamarabb és könnyebben végez a házi feladatokkal a gyerek, mert nem kalandozik el a digitális térben” – jegyezte meg. Kiemelte, javasolt késleltetni a közösségi médiát, ameddig csak lehet – a legjobb egész 16 éves korig.

Külföldi kutatásokon keresztül bemutatta, mennyire rossz hatással van az okostelefon és a közösségi média a gyermekek agyfejlődésére. A szakértő javaslata az, hogy a gyerekeknek olyan telefont vásároljunk, amelyen nincs böngésző, adatforgalom.

A telefonon eltöltött napi 6-8 óra képernyőidő, amit szórakozással töltenek el a gyerkekek, depresszióhoz, szorongáshoz vezet, de emellett elveszi az időt olyan tevékenységektől, amelyek szükségesek az egészséges agyfejlődéséhez – mutatott rá. Számos kutatás, köztük a PISA-eredmények is azt mutatják, hogy az olvasási, tanulási zavarok szorosan összefüggnek azzal, hogy kimaradnak azok a tevékenységek, amelyeknek segítségével kifejlődnek az idegkapcsolatok az idegsejtek között. Mint mondta, az angolszász országokban már évtizedes kutatások bizonyítják, milyen káros hatásokat okoz (ADHS, SNI) az okostelefon használata a gyermekek fejlődésében.

Jó hír azonban, hogy már létezik a digitális detoxikálás, amelynek segítségével akár egy hónap alatt „le lehet hozni a gyereket” a telefonról.

„Minden gyerek más, nem minden gyereknek van szüksége detoxikálásra” – mondta, hozzátéve, ezt szakember segítségével lehet megállapítani. Jelenleg épp egy olyan skálán dolgoznak, amellyel meg lehet állapítani a gyermek digitális függőségének a fokát, mértékét.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A program második felében Michacs Szilvia hangsúlyozta, a Házasság hete nemzetközi kezdeményezés kapcsán a SZAKC és tagszervezetei erőteljesebben foglalnak állást a hagyományos családi értékek mellett és célul tűzték ki, hogy programjaikkal segítsék a házassági kapcsolatok megerősítését.

„A házasság hete nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, feszültségeiről és örömeiről. Hasonló élethelyzetekről hallhatunk a Beszélgetés felvidéki közismert párokkal című programunkban” – vezette fel a beszélgetést, amelyben Dráfi Mátyás, Kossuth-díjas színművészt és feleségét, D. Szabómihály Borbála, közgazdászt, valamint Süll Tamás, református lelkész, mentálhigiénés segítő szakembert, egyetemi oktatót és hitvesét, Süll Kingát, a Selye János Egyetem, Református Teológiai Kar adjunktusát kérdezte portálunk.