Duray Miklós komáromi emléktáblájának ünnepi leleplezése

A 2022 év végén elhunyt Duray Miklósnak január 8-án az észak-komáromi Eötvös utcában állított emléktáblát a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára emlékezve a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC), a Felvidéki Értékőrzők, a Kárpátia Sport Polgári Társulás és az iNTERCAD hajótervező iroda, amely a tábla elhelyezésének helyszínét biztosította.

A SZAKC volt elnökének márványtáblába foglalt, bronzból öntött arcmását Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész készítette, feliratát, Ne félj, csak higgy! a politikus és közíró egyik könyvének címéről kapta.

Duray Miklós komáromi emléktáblájának avató ünnepségén Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet. Ebben a felvidéki magyar politikus, közíró Duray Miklóst a felvidéki magyarság élő lelkiismeretének nevezte.

„Duray Miklós életében a felvidéki magyarság gerince volt, amelyet sem meghajlítani, sem megtörni nem tudott az aktuális hatalom” – hangsúlyozta. Az államtitkár leszögezte, Duray halálával az egyetemes magyarság olyan embert vesztett el, aki politikai, kulturális és nemzetstratégiai szempontból is maradandó hidakat épített Magyarország és a Felvidék között.

Latorcai Csaba és Keszegh Béla (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Az ünnepségen Észak-Komárom polgármestere, Keszegh Béla Duray Miklóshoz fűződő munkakapcsolatáról szólva elmondta, egy rendkívüli embert ismert meg személyében.

„Felkészültsége, rálátása a dolgokra, hitelessége komoly hiánycikk a mai közéletben” – szögezte le. Mint mondta, Duray Miklós asszisztenseként volt alkalma megtapasztalni, hogy a szlovák politikusok is tisztelték Durayt. „Meghajoltak felkészültsége előtt, hitelessége előtt, szavai súlya alatt” – jelentette ki. Keszegh Béla a Durayt ábrázoló emléktábla avatásán úgy fogalmazott, figyelmeztessen ez a tábla és Duray emléke arra, hogy aki a közélettel foglalkozik, az legyen hiteles, felkészült és a szavainak súlya legyen. „Ezzel tudjuk leróni tiszteletünket iránta a leginkább” – vélekedett.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Lomnici Zoltán alkotmánybíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke munkahelyi elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőit, melyben felidézve Duray Miklós életúját úgy fogalmazott, a felvidéki magyar politikus az elnyomás éveire úgy tekintett, mint érdemszerző időszakra.

„Az ember nem választhatja meg szabadon, hogy mely korban éljen, de mindig lehet valamit tenni az emberibb életért, az emberi méltóságért” – hangzott el. Lomnici véleménye szerint Duray Miklóst a nemzete iránti elkötelezettsége, bátorsága és rendíthetetlensége történelmi alakká tette. „Munkássága a magyar történelem legfényesebb lapjaira került” – írta az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke, köztársaságielnök-jelöltje az ünnepi táblaavatáson elhangzott beszédében leszögezte: minden közösség annyit ér, amennyire képes nagyjait megbecsülni, tisztelni, munkásságát megőrizni.

Mint mondta, Duray Miklós irányt mutatott a felvidéki magyarságnak.

Soha nem magát helyezte előtérbe, hanem mindig a közösségért cselekedett és vállalta mindazt, ami ezzel jár. „Áldozatot tudott felvállalni és példaként szolgált előttünk” – húzta alá. A Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójának napján a pártelnök arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy az összetartás, a közös fellépés hiányzik jelenleg a felvidéki magyarságból.

„Meg kell ismét erősödnünk, mert csak így tudunk sikereket elérni. Ez a mi feladatunk és tanulnunk kell az elődeink, a nagyjaink tetteiből, cselekedeteiből, eredményeiből” – vélekedett, hangsúlyozva az idei államfő-és európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságát.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Az ünnepi eseményen, mely a Szózattal vette kezdetét és a Himnusszal ért véget, közreműködött Boráros Imre és Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművészek és Nátek Eszter, a bátorkeszi Kováts József Alapiskola diákja.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Az emléktáblát és a jelenlévőket Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke és Somogyi Alfréd református lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara dékánja áldották meg. Szólt az ünneplőkhöz Turi Török Tibor a tábla domborművének megalkotója, valamint a magát Duray volt harcostársának tartó Reiner Péter. Az emléktáblát Latorcai Csaba, Gelle Róbert, Matusek Roland, Forró Krisztián, Turi Török Tibor és Duray Miklós fia Duray Áron Bálint leplezték le. Köszönetet mondott a résztvevőknek Pallag György, a Felvidéki Értékőrzők, a Kárpátia Sport Egyesület elnöke. A műsort a főszervezők nevében Mihacs Szilvia vezette.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)