Rimaszombatban tartotta meg közgyűlését a SZAKC

A Szövetség a Közös Célokért 2023. november 16-án Rimaszombatban, a Kastély Panzió dísztermében tartotta soron következő közgyűlését, melyen a Pro Civis társulás 29. tagszervezetként csatlakozott a társuláshoz.

„A legszebb városban, Batyiban sok szeretettel köszöntöm Önöket” – nyitotta meg a közgyűlést Gubík László, a SZAKC elnöke.

A közgyűlés egyperces néma csenddel vette kezdetét Balogh Gábor tiszteletére, aki a közelmúltban hunyt el, s SZAKC ellenőrző bizottságának az elnöke volt.

Fotó: Hideghéthy

Ezt követően örömteli pillanatot is bejelentett, amely szorosan kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez. Így gratuláltak Erdős Péternek, a Petőfi Baráti Társulás alapító elnökének, aki 2023. augusztus 22-én Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben is részesült, s ünnepi beszédet is mondott a rimaszombati Petőfi-szobor megkoszorúzása előtt.

A tevékenységről szóló beszámolót Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója tartotta. Örömét fejezte ki, hogy ennyi új arcot lát, akik a jó hírét vihetik a szövetségnek.

Elmondta, a SZAKC 12 irodát működtet a Felvidéken. Fő tevékenységük a magyarigazolvány ügyintézése, amelyhez szorosan kapcsolódik a Köldökzsinór program. További fontos feladatunk a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, amely 24 órában működik.

Fotó: Hideghéthy

Kifejtette, hogy a SZAKC a Petőfi 200 kapcsán diákutaztatási programot szervezett, az emlékév programkatalógusa szerint. 65 intézmény 2173 diákjának és 213 kísérő pedagógusának biztosított maradandó élményt. Biztosították a szállást, az étkezést, a múzeumlátogatást, utazást. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 53 millió forint értékben valósult meg.

„Az iskoláknak és pedagógusoknak csak el kellett menniük, s nagyon jó élményekkel tértek haza. Végtelen kedvességgel fordultak felénk a pedagógusok, megköszönték a munkánkat – mondta Hideghéthy.

Hozzátette, összesen 19 múzeummal működtek együtt, akik nagyon nagy szakértelemmel dolgoztak.

Fotó: Hideghéthy

Ennek a programnak a keretében 25 civil szervezettel is együttműködtek. Ezenkívül 12 részből álló „Ahogy Petőfi szeretett” című roll up vándorkiállítást állítottak össze, melyet Oriskó Norbert szerkesztett.

Az ügyvezető igazgató szólt egy határon át nyúló programról, melyet a Széchenyi Társasággal valósítottak meg. Ez is Petőfihez kapcsolódott, s Kahoot kvízzel ért véget, amit a gyerekek sikerélménnyel és nagy örömmel fogadtak.

Mint ismert, a Felvidék.ma működtetője is a szervezet. Tájékoztatott, hogy a hosszú távú cél egy újabb szerveroldal létrehozása. A választási időszakban, amikor ellenszélben dolgoztak, több mint 1 millió 500 ezer elérése volt az oldalnak.

Fotó: Hideghéthy

A SZAKC gondozásában megjelent Oriskó Norbert: A természet vadvirága és a Duray Miklós-emlékkötet, melyet a közgyűlés minden tagja megkapott. Ez utóbbit postázni fogják a magyar könyvtáraknak, kiemelt kulturális szervezeteknek is.

A gazdasági beszámolót és a 2024. évi költségvetést Losonszky Margit gazdasági igazgató terjesztette elő, beszámolt a 2023-ban megvalósult kisebb pályázatokról, támogatott rendezvényekről. Az ellenőrző bizottság jelentését Dániel Erzsébet ismertette.

Új tagszervezetként kérte felvételét a Pro Civis társulás, a kérelmet Őry Péter, a társulás elnöke terjesztette elő. Kutatásokban, civil fórumokon vesznek részt, s szeretnék a továbbiakban is a SZAKC tevékenységét segíteni. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, így a társulás 29. tagszervezetévé váltak.

Sor került az ellenőrző bizottság új tagjának a megválasztására is. A SZAKC elnökének javaslatát, hogy töltse be a megüresedett helyet Őry Péter, a közgyűlés szintén egyhangúlag elfogadta.

A hozzászólások sorát Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke kezdte.

„Nem engedhetjük meg, hogy ideológiák mentén megosztódjunk. El kell tudnunk fogadni, hogy a másiknak lehet más véleménye. Azt szeretnénk, ha civil szervezeteink továbbra is működhetnék, s a régióink fejlődnének. Munka lesz bőven az elkövetkezendő időszakban. Az irány, amin elindultunk, jó, ezen kell tovább menni. Mindannyiunknak oda kell tenni magunkat, s akkor helyzetbe tudjuk hozni a felvidéki magyarságot” – szögezte le Forró Krisztián.

Fotó: Hideghéthy

Dr. Cserháti László Gábor, a budapesti Széchenyi Társaság elnöke beszámolt arról, a nyelvi, irodalmi eszközök erősítik a nemzethez tartozást. „Az, amit a SZAKC és a tagszervezetei végeznek, az egy szent dolog és a gyermeki tudatlanság ellen dolgozik” – szögezte le.

Csémi Szilárd – Kismedve a cserkészek képviseletében a Betlehemi békelángra hívta a fel figyelmet, amelyben advent időszakban a cserkészek közreműködnek.

Őry Péter, a Pro Civis elnöke tájékoztatott arról, hogy a közeljövőben a 2%-os adófelajánlást módosítani akarják, mégpedig úgy, hogy az adózók a szülőknek ajánlhassák fel ezt az összeget. A másik módosítás, amivel készülnek a külföldről érkező bevételeket illeti, kivetíteni tervezik az anyagi támogatásokat. Ezekben a kérdésekben közös álláspontot kellene kidolgozni.

Fotó: Hideghéthy

Gubík László beharangozta a komáromi nagygyűlés 30. évfordulójáról, ami kötelez is és cselekvésre is ösztönözhet bennünket. A Pallag György vezette Kárpátia sportszervezet Duray-emléktáblát avat.

Demecs Andrea, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége képviseletében szólt, s a decemberi KultMinor bizottsági választásra hívta fel a figyelmet. „A civil szervezeteknek nagyon együtt kell dolgozniuk, ahhoz, hogy a rendezvényeink megfelelő támogatást kapjanak. Olyan embernek kell ott ülni, aki ismeri a térség létfontosságú rendezvényeit. S teret kell adni a keleti régió jelöltjeinek” – mondta.
A civil szervezeteket felhívta, hogy regisztráljanak a választásra, hogy közösen dönthessenek.

Köszönetet mondott a diákutaztatási programért, amelyben maga is részt vett tanárként. Felidézte Duray Miklós temetését, mint mondta, úgy tudott együtt dolgozni Hideghéthy Andreával, „mintha két testvér temetné az apját” – mondta.

A Duray Miklós Emlékkötetet Oriskó Norbert mutatta be, amelyről külön cikkben számolunk be. A Közgyűlés után a Pogány Erzsébet-díj ünnepélyes átadására kerül sor.