Megváltozott képességek napja a társadalmi szemléletformálás jegyében Pereden

Hagyományteremtő céllal a Szövetség a Közös Célokért társulás második alkalommal szervezett érzékenyítő napot október 19-én, Pereden az amfiteátrum területén. Az érdeklődők próbára tehették magukat megváltozott képességeket szimulálva többek között íjászatban, futballozásban, akadálypályán és ügyességi játékokban.

A Mozdulj velünk! Tedd próbára magad! című programról Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy

a társulás által 2019-ben indított, mozgáskorlátozottakkal foglalkozó projekt folytonosságát biztosították az érzékenyítő nap megszervezésével.

A megváltozott képességek napjának szakmai partnere a FEFOSZ csallóközi regionális egyesülete volt, Parcer Iván képviseletében, aki a programokról elmondta, meg kell ismertetni a fiatalokkal azokat a nehézségeket, amelyek az egészségkárosultakat érintik, hogy megbizonyosodjanak róla, ők is ugyanolyan fiúk és lányok, csak sokkal nehezebb az életük.

(Fotó: Felvidék.ma)

A programot üdvözölte Agócs Kőrösi Ildikó, Pered polgármestere és Nyitra megyei képviselő, aki támogatásáról biztosította a szervezetet, mialatt kiemelte az érzékenyítő nap fontosságát, amely által a mozgáskorlátozott, egészségkárosult emberek közelebb kerülhetnek a társadalom egészséges tagjaihoz.

Az érdeklődők kipróbálhatták az íjászatot, célba dobást, kalapácsvetést, valamint próbára tehették magukat, hogyan boldogulnak, ha megváltozott képességeket szimulálva, korlátozott látással és tapintással kell összerakniuk eszközöket.

A továbbiakban érzékeléssel, észleléssel, illetve mozgással kapcsolatos tevékenységeket végezhettek az érzékenyítés jegyében.

A nap sikerességéhez hozzájárult még Nagy Gábor, a SZAKC mozgássérült fiatalokkal kapcsolatos mentorprogramjának tagja, aki elszavalta Weöres Sándor: A paprikajancsi szerenádja című versét.

(Fotó: Felvidék.ma)

A nap tanulságait összegezve a szervezők elmondták, hogy az érzékenyítő nap a társadalmi szemléletformálásról szólt, ahol nagyon jó benyomások érték őket, a nap folyamán nyitottságot, elfogadást és érdeklődést tapasztaltak a kicsik és nagyok részéről, ami az útjára indított kezdeményezés további folytatására ösztönzi őket.

Az érzékenyítő napi program a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával valósult meg.