Elhunyt Balogh Gábor

Október 18-án érkezett a szomorú hír, hogy életének 78. évében elhunyt Balogh Gábor, a Csemadok regionális alelnöke, a nagykürtösi választmány elnöke, a SZAKC ellenőrző bizottságának a tagja, a Magyar Ezüst Érdemkereszt birtokosa, a Magyar Kultúra Lovagja.

„Tragikus hirtelenséggel elhunyt Balogh Gábor, a Csemadok közép-szlovákiai alelnöke.
Hiánya pótolhatatlan szövetségünk életében. 2023. október 21-én délelőtt 10-től veszünk tőle végső búcsút az ipolybalogi templomban, majd elkísérjük őt utolsó útjára a temetőbe.
Isten Veled, nyugodjál békében!” – tudatta közösségi oldalán Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

„Isten veled drága barátom! Úgy haltál meg, ahogyan éltél, állva, felemelt fejjel és egyenes gerinccel, mint az akácok a szülőföldbe kapaszkodva. Most többet nem tudok írni., mert még nem tudom magam sem elhinni. Isten veled!” – írta közösségi oldalán Hrubík Béla, a Csemadok egykori elnöke.

Balogh Gábor 1945. 7. 30-án született. 1963-tól volt tagja a Csemadoknak, amely a Felvidéki magyarság legfontosabb és legrégebben működő szervezete. Több mint 25 évig volt a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának az elnöke. Fáradhatatlanul dolgozott a szervezet céljaiért, az identitás megőrzéséért, a hagyományőrzésért, a magyarság érdekeinek védelméért nemcsak a Nagykürtösi járásban. A Csemadokban országos elnökségi tagként és regionális alelnökként tevékenykedett. A Szövetség a Közös Célokért társulás ellenőrző bizottságának a tagja volt.

A rendszerváltozás után, 1992-ben segédkezett az első nemzetközi népfőiskola létrehozásában (Ipolyvölgyi Népfőiskola – Kemence), melynek Magyarországról és Felvidékről voltak a hallgatói. Ipolybalogon is megalapította az Ipolyvölgyi Népfőiskolai Társaságot, amely tagja a Budapest és Környéke Népfőiskolai Szövetségnek, valamint az országos szövetségnek is.

Alapítója volt a Kürtös magyar nyelvű közéleti havilapnak, az Ipolyvölgyi Népfőiskolai Társaságnak. Részt vett az Ipoly Eurorégió megalapításában, mely a történelmi Hont-Nógrád vármegyék területén levő településeket gyűjtötte egy szervezetbe, függetlenül attól, hogy az Ipoly folyó melyik oldalán helyezkednek el. Tevékenyen részt vett a Rákóczi Szövetség munkájában, alapítója volt a Palóc Társaságnak is.

Vezetőségi tagként tevékenykedett az Ipoly Unió Természetvédelmi és Kulturális Egyesületben, amely adományokat gyűjt hátrányos helyzetű emberek megsegítésére.

2000-ben lovaggá avatták a visegrádi székhelyű Szent György Lovagrendben, a magisztrátusban a helyettes főkapitány címet töltötte be, és a Kárpát-medencei elszakadt nemzetrészeken működő priorságok tevékenységének segítése volt a feladata. 2008-tól a Szent Korona Társaság tagja is volt.

Több, a magyarságot érintő gasztronómiai és hagyományőrző rendezvény elindítójaként tartjuk számon, melyek mára országos hírnévre tettek szert. Pl.: Palóc Ételek Fesztiválja, Mézfesztivál, Ifjú Tehetségek Fesztiválja, Körtefa nyári kézműves tábor, Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenye. Rendszeresen részt vett a Palóc Világtalálkozó szervezésében, a találkozó 2021-ben a felvidéki Ipolyszécsényke településen került megrendezésre.

Végső búcsút 2023. október 21-én délelőtt 10-től veszünk tőle az ipolybalogi templomban.

Isten vele! Emlékét szívünkben megőrizzük.