„Tovább visszük Duray Miklós örökségét”

Posztumusz Pro Minoritate-díj Duray Miklósnak

Fotó: nyugatijelen.com

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte 2023. szeptember 23-án a temesvári Szórvány Alapítvány. A jubileumi rendezvény keretében adták át a Pro Minoritate-díjakat, melyet ezúttal az Alapítvány kuratóriuma posztumusz Duray Miklósnak is odaítélt.

A Szórvány Alapítvány a fennállásának 10. évfordulója alkalmából alapította a Pro Minoritate nemzetközi kisebbségi díjat, amelyet tíz évenként ítélnek oda olyan jeles közéleti személyiségeknek, akik a nemzeti kisebbségek, ezen belül a szórvány ügyét támogatják.

„2023-ban az Alapítvány kuratóriuma, a rendkívüli helyzetre való tekintettel, posztumusz is odaítéli a díjat az arra érdemes személynek, Duray Miklós írónak, politológusnak, egyetemi oktatónak, emberjogi harcosnak, aki akkor is az élen állt, amikor ez életveszélyes volt”

– jelentette be dr. Bodó Barna elnök. Duray Miklós laudációját Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke olvasta fel, hangsúlyozva, hogy ezzel a díjjal a Szórvány Alapítvány felvállalja, hogy tovább viszi Duray Miklós örökségét, akinek az volt a vágya, hogy minden magyar megmaradjon és boldoguljon a szülőföldjén. A díjat Hideghéthy Andrea, a Duray Miklós alapította Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója vette át.

A rendezvényről szóló beszámoló teljes szövege ITT olvasható.

(Nyugatijelen.com)