Határon átnyúló Civil Fórum Rimaszombatban

Első alkalommal tartott a határon túl kerekasztal-beszélgetést a magyarországi Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya.

A határon átnyúló Civil Fórumra 2023. május 24-én került sor a rimaszombati Csillagház tanácstermében a helyi Fundament Polgári Társulás és a miskolci Civil Központ közös szervezésében.

Hajdú István, a Fundament Polgári Társulás programvezetője kiemelte, szervezetük vidék-, régió- és közösségfejlesztéssel, felnőttképzéssel foglalkozik, sokrétű a tevékenységi körük, s határon átnyúló együttműködési pályázatokat és programokat is megvalósítanak salgótarjáni, budapesti, miskolci és egri partnereikkel.

A határon átnyúló Civil Fórum célja a közös rendezvények és a határon túli szervezetek kapcsolatépítése, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati lehetőségeikben való együttműködése.

(Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Magyarországról a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai: Baranyi Ildikó osztályvezető; Enyedi Anna Regina referens; dr. Kisida Tamás jogi referens, Riz Gábor országgyűlési képviselő, valamint Palik Zoltán és munkatársai a miskolci Esély és Részvétel Közhasznú Egyesülettől (ERKE) vettek részt a megbeszélésen.

Riz Gábor elmondta, hogy számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy ózdi születésűként hogyan tudja ápolni a saját gyökereit. Megjegyezte, apai ágon felvidéki származású.

„A civil közösséggel való eleven kapcsolattartás egy fundamentum, nagyon lényeges eleme a magyar parlamenti képviselőknek, hiszen a család mellett a helyi közösségek a legerősebb olyan bázisok, amelyekre a helyi társadalmat lehet építeni. Ahol erős civil szervezetek működnek, ott erős a helyi közösség, s erős érdekérvényesítő készséggel rendelkeznek az adott témákban, s akkor erős tud lenni a nemzetállam” – nyilatkozta Riz Gábor.

(Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Arra biztatott mindenkit, hogy a Palik Zoltán által vezetett Civil Központ segítségével éljenek annak lehetőségével, hogy minél több olyan forrást sikerüljön megszerezni, mely erősíti a szakmai és a tartalmi munkát.

Baranyi Ildikó hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap egy fontos kapcsolódási pont a magyarországi és a határon túli szervezetek között.

A találkozón Gömörből képviseltette magát a rimaszombati Közösségi Technológiák Központja, a História-Tradíció Dobóca szervezet, a Gömör-Kishonti Partnerség, a Roviga Polgári Társulás, a rimaszécsi Családi Klub, a Dél-Gömöri Fejlesztési Társulás, a Szövetség a Közös Célokért társulás rimaszombati területi irodája, a Gömörilap hírpoltál, a rakottyási Parasztudvar Polgári Társulás, az Sk.Cool Tour utazási iroda és a lekenyei Pro-Le-Ti Polgári Társulás.

(HE/Felvidék.ma)