Felvidékről kitelepítettek emléknapja Dunaszerdahelyen

A Pázmaneum Társulás szervezésében került sor április 11-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésre a dunaszerdahelyi Városi Sport- és Szabadidőközpontban levő Kitelepítettek emlékművénél.

 

Hájos Zoltán Dunaszerdahely város polgármestere  köszöntőjében azon fontos tényt hangsúlyozta, hogy az elhurcoltak bocsánatot érdemelnek. A Pázmaneum Társulás nevében Karaffa Attila, Dunaszerdahely város alpolgármestere köszöntötte a megemlékezőket, majd Gál István sikabonyi lakos naplójából olvasott fel részleteket.

A  megemlékezés ünnepi szónokaként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke történelmi visszatekintésében az elhurcoltak múltjáról beszélt, akiktől soha senki nem kért bocsánatot, de az emlékeikből meríthetünk, mert az ő múltjuk a mi jövőnket határozza meg. Csáky Csongor teljes beszéde itt olvasható.

Az emléknapon a helyi civil szervezetek képviselői között koszorút helyezett el Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója és Erdös Péter, a SZAKC tagszervezetének, a Petőfi Baráti Társulásnak az elnöke is.

A teljes beszámoló itt olvasható.