Magyarul is elérhető a jogosítványhoz szükséges elméleti vizsga

Április elsejétől a gépjárművezetői szakmai alkalmassági vizsga részeként az elméleti vizsga teljesen új módon, nevezetesen elektronikusan, teszteléssel történik már. Az említett elektronikus teszteket a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma magyar nyelven is elkészítette – ezért volt szükség arra, hogy a vonatkozó jogszabályokat a kisebbség nyelvén is elérhetővé tegyék.

A Kisebbségi Kormánybiztosi Hivatal a Pro Civis polgári társulással együttműködve lefordította magyar nyelvre a közúti közlekedésről szóló törvényt, valamint a közlekedési táblákról szóló rendeletet, és közzétette azokat a Slov-lex portálon – így a magyar nyelven közzétett jogszabályok száma már húszra emelkedett – tájékoztatta portálunkat a kisebbségi kormánybiztos hivatala.

A gyakorlati járművezetői vizsgát is le lehet tenni magyar nyelven, ezért Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos arra kérte az illetékes hatóságokat – a belügyminisztériumot és a rendőr-főkapitányságot –, hogy a vizsga papír alapúról elektronikus formára való áttéréssel tartsák fenn az elméleti vizsga kisebbségi nyelven történő lebonyolításának jelenlegi lehetőségét.

A vonatkozó jogszabályok fordításai már rendelkezésre állnak a jelöltek alkalmassági vizsgára való felkészítéséhez. A kormánybiztos a Szlovák-Magyar Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság üléseinek következtetéseivel összhangban rendszeresen kommunikál a Pro Civis civil egyesülettel, amely szintén részt vesz a jogi normák fordításában. Ez az együttműködés tehát magától értetődő volt – fogalmazott a hivatal közleményükben.

„Feladatunk a kisebbségi nyelvi jogok támogatása és előmozdítása minden területen. A nagy kihívás az, hogy az államigazgatás elektronikus kommunikációra való áttérése során elért eredmények ne tűnjenek el. Ebben az esetben ezt sikerült elérni. És ez nem a pénzről szólt, hanem csupán az érintettek hajlandóságáról és nyitottságáról” – húzta alá Bukovszky.

„Örömteli, hogy a kormánymegbízott és a polgári társulásunk közötti együttműködésnek konkrét eredményei vannak. Az, hogy sikerült biztosítani az elméleti vizsga kisebbségi nyelven történő lebonyolításának lehetőségét, egyben válasz az autósiskolák üzemeltetőinek kérésére” – fogalmazott Őry Péter, a Pro Civis polgári társulás elnöke.

(Kisebbségi Kormányhivatal sajtóközleménye, SZE/Felvidék.ma)