Ismerd jogaidat podcast

A Jogsegély – jogi segítségnyújtás szolgáltatás 2010 óta működik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala keretében.

Jogászok és kisebbségi jogokkal foglalkozó szakértők nyújtanak jogi segítséget a szlovákiai magyar nemzeti kisebbség tagjainak. Teszik ezt közvetlenül a jogsegely.sk oldalon keresztül érkező “bejelentések” alapján, vagy saját kezdeményezésre olyan témákban, mint a magyar nyelv használata a hivatalokban, kétnyelvűség a médiában, Beneš-dekrétumok stb.

Jogsegély és a szlovákiai magyar kisebbségi jogok általános helyzete – Jogsegély (jogsegely.sk)

Az elmúlt évek folyamán többször is tudatosult a csapattagokban, hogy nagyon kevés olyan információforrás létezik a szlovákiai magyarok kisebbségi jogairól, melyek közvetlenül a közösség tagjait szólítanák meg.

Ezt az űrt szándékozik kitölteni a Jogsegély legújabb kezdeményezése, az Ismerd jogaidat podcast sorozat. Első évadának nyolc felvételében hallhatunk például a kétnyelvűségről különböző szektorokban és helyzetekben, a kettős állampolgárságról, a Beneš-dekrétumok hatásairól napjainkban és a kisebbségek jogállásáról szóló törvényjavaslatról.

A beszélgetéseket Tokár Géza politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője vezeti. Vendégei Szekeres Klaudia jogász, a Jogsegélyszolgálat koordinátora, Fiala-Butora János emberjogi szakértő, Horony Ákos jogász, Czibula Csaba televíziós szakember, Hodossy Katalin jogász és vállalkozó, Polgár Hajnalka és Kállay András nyelvi aktivisták.

A podcast elérhető és meghallgatható a Jogsegélyszolgálat weboldalán, valamint a nagyobb podcast-szolgáltatók oldalain és applikációkban, mint például a Spotify, Apple Podcasts és Google Podcasts.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)