Áttörés a kisebbségi nyelvhasználatban – kétnyelvű táblák a lévai kórházban

Az Agel cégcsoporthoz tartozó Lévai Kórház épületében a napokban elkezdődött a kétnyelvű információs táblák kihelyezése. Így az államnyelv mellett végre magyar nyelven is tájékozódhatnak a Lévai járás legnagyobb egészségügyi intézményében a betegek.

Mint  Martina Pavliková a leviceonline.sk portálnak kifejtette: főleg az idősebb magyar anyanyelvű betegek számára okozott gondot az eligazodás az épületkomplexumban. Hozzátette, mindennek figyelembevételével láttak hozzá a kétnyelvű eligazító táblák kihelyezéséhez a kórház területén.

Először az épületkomplexum egyes pavilonjának bejáratánál helyezték el a magyar feliratokat. Így az kórház három blokkjában olvashatóak a tájékoztatótáblák.

A sürgősségi betegfelvételnél, valamint a radiológiai részlegen is felkerültek a kétnyelvű táblák. Itt az egyes diagnosztikai állomások, valamint a betegfelvétel recepciós pultján olvashatjuk a magyar nyelvű eligazító szövegeket.

(Fotó: Agel SK)

Az A blokkban lévő közgyógyszertár is kapott magyar feliratot, s jelenleg a szintén az A blokkban lévő rendelőintézetek kétnyelvű tábláin és az orientációs térkép elkészítésén dolgoznak  – tette hozzá Ján Belanský, a kórház igazgatója.

Fokozatosan megjelennek a magyar feliratok az intézmény falai között.

Mindez az esztergomi kórházzal folytatott, határon átnyúló együttműködési pályázatnak köszönhetően valósulhat meg – mondta a kórházigazgató.

Sajnos a járási székhelyen már nem éri el a 15 százalékot a magyarok számaránya, ám a járás déli részén számottevő magyar közösség él. A kórház több mint százötvenezer lakost lát el, köztük a magyar anyanyelvűeket is. Így elvárható, hogy a kisebbségi nyelvén is tájékoztasson az egészségügyi intézmény. Erre a fejlesztésre már régóta várt a járás magyar lakossága.

(PP/leviceonline/Felvidék.ma)