Bukovszky: Rendkívül fontos a kisebbségek anyanyelvének megvédése

Az anyanyelv az, amely elindítja az embert a tudás megszerzésének véget nem érő útján, az első ismeretektől, az első szavaktól kezdve a gondolkodásig és saját identitásának kialakulásáig – hangsúlyozta Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos az anyanyelv keddi nemzetközi világnapja alkalmából.

Egyúttal kiemelte az anyanyelv megőrzésének és mindennapos használatának fontosságát a nemzeti kisebbségek életében. A kormánybiztos ezzel összefüggésben figyelmeztetett, hogy sok esetben az államnyelv veszi át a kisebbség nyelvének szerepét a nemzetiségi közösségekben is.

„A legutóbbi népszámlálás ismét igazolta, hogy veszélyeztetett a nemzeti kisebbségek anyanyelve. Csökken azoknak az állampolgároknak a száma, akik valamelyik kisebbség nyelvét jelölték meg anyanyelvükként” – mutatott rá Bukovszky, hangsúlyozva, hogy ezért egyáltalán nem öncélúak a kisebbségek anyanyelvének megvédésére hozott intézkedések. „Ez szorosan összefügg az identitásuk, nyelvi sokszínűségük és kulturális örökségük védelmével és megőrzésével” – tette hozzá az államtitkár. A nemzetiségi kisebbségekhez tartozókat felszólította, hogy bátran éljenek nyelvi jogaikkal az élet minden területén.

„A közszféra képviselőihez pedig azzal a felhívással fordulok, hogy a törvényi kötelezettségeken túl is minél szélesebb területen alkalmazzák a nemzetiségi kisebbségek nyelvi jogait” – hangsúlyozta Bukovszky László. Az anyanyelv világnapját 1999-ben hirdette ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kutatási Szervezete, az UNESCO. Az ENSZ közgyűlése felszólította a tagállamokat, hogy támogassák „a világ népei által használt valamennyi nyelv megóvását és védelmét”.

(tasr/Felvidék.ma)