Kihelyezték az első kétnyelvű közúti irányjelző táblát Felvidéken

2021. októberben fogadta el a szlovák parlament azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi kétnyelvű közúti jelzőtáblák kihelyezését Szlovákia magyarlakta településein.Egy évvel később, 2022. október 26-án Dunaszerdahelyen kihelyezték az ország első hivatalos kétnyelvű közlekedési tábláját. A jogszabály lehetővé teszi a szlovák-magyar kétnyelvű táblák kihelyezését, de nem teszi kötelezővé azt; azok kihelyezéséről az helyi és megyei önkormányzatok döntenek és gondoskodnak.

A most felállított, első kétnyelvű jelzőtáblát Dunaszerdahely városa készítette. Dunaszerdahelyen továbbá elfogadtak egy határozatot arról, hogy az elkövetkezőkben minden táblát kétnyelvűen szeretnének kihelyezni a városban, s erről tájékoztattak minden illetékes hatóságot is.

A tavalyi törvénymódosítás kidolgozásában, annak jelenlegi végrehajtásában, illetve dunaszerdahelyi táblaállítás megvalósításában jelentős szerepet vállalt a KJI állandó partnere, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálata és a Szövetség párt munkatársa, Horony Ákos.

Forrás:kji.hu