A Szövetség a Közös Célokért társulás közel viszi a nemzetpolitikát az emberekhez

Hagyományosan a Martosi Rendezvényligetben tartotta a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) éves tanácsülését ma, melyen a társulás tagszervezeteinek vezetői mellett jelen voltak az elnökség tagjai: Gubík László elnök, Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató, Losonszky Margit gazdasági igazgató, valamint Duray Miklós tiszteletbeli elnök, illetve az igazgatótanács tagjai közül Ladányi Lajos alelnök.

Gubík László, a SZAKC elnöke, aki egyben a martosi székhelyű Esterházy Akadémia alapító igazgatója, házigazdaként köszöntötte a tagszervezetek képviselőit, közülük is kiemelten a tavaly ősszel csatlakozott két új szervezetet, a Gömöri Ifjúsági Csoportot – GICS (közismertebb nevén Tompa Központ) és a FeMaRo (Felvidéki Magyar Romák) Polgári Társulást. A két újabb szervezettel immáron 27 fősre bővült a SZAKC tagszervezeteinek száma. Ezt követően Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató számolt be a SZAKC 2022. évi tevékenységéről. Elmondta,

ez az év a cselekvő nemzet tematikus éve és programjaik a kitűzött nemzetpolitikai célokkal összhangban a nemzeti összetartozás érzését erősítik a Felvidéken élő magyar közösségben.

Ehhez kapcsolódnak a szervezet hagyományos feladatai, a magyarigazolvány-kérelmek befogadása, kapcsolattartás a hálózatok munkájában, információs és tájékoztató munka, de ide sorolta gróf Esterházy János boldoggá avatási eljárásának segítését, mellyel kapcsolatban havi rendszerességgel élő szentmisét közvetít Alsóbodokról a SZAKC által működtetett Felvidék.ma.

Kiemelte, a társulás erkölcsi kötelességének érezte, hogy a Szövetség Női Tagozatának felhívására bekapcsolódjon a mélyszegénységben élő nők megsegítésére év elején indult adománygyűjtésbe is. A szervezet 12 irodájában gyűjtötték az adományokat, ezen felül pedig kommunikációs csatornáikon keresztül igyekeztek a témát közérthetően és kellő érzékenységgel behozni a közbeszédbe. A témában fórumbeszélgetéseket szerveznek, illetve mentálhigiénés szakember bevonásával felvilágosító órákat tartanak.

Hideghéthy Andrea bemutatta két, még futó európai uniós támogatással megvalósult pályázatukat is. Az Egészségre fel! pályázat során fiatal diákokat szólítanak meg, inkluzív tanulási módszerekkel vezetik rá őket a megelőzés fontosságára, illetve az egészségügyben fellelhető hiányosságokra. Mindezek mellett szintén uniós támogatásból indítottak fiatal mozgáskorlátozottak részére mentorálást a tavasz folyamán.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, a két éve tartó programban nyomon követhető, mennyit fejlődtek a fiatalok, de emellett fontos hangsúlyt kap az utógondozásuk is. A tervekkel kapcsolatban leszögezte, rendkívül aktív nyár vár a társulásra, melynek során az ország több helyszínén érzékenyítő programokat, közéleti fórumokat, csapatépítő és tréningnapokat is tartanak. A SZAKC tevékenységét bemutató előadása végén úgy fogalmazott, a „SZAKC az a szervezet, amely képes közel vinni a nemzetpolitikát az emberekhez”.

A társulás gazdasági beszámolóját Losonszky Margit tartotta meg, illetve ismertette a 2022. évi költségvetést. Az ellenőrző bizottság beszámolójának jegyzőkönyvét Balogh Gábor ismertette, ezt követően a beszámolókat egyhangúlag elfogadta a közgyűlés. A napirendi pontokat követően a SZAKC tanácsülését berekesztették, mivel

rendkívüli vendégként fogadták Menczer Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztésért felelős államtitkárát.

Gubík László házigazdaként fogadta az államtitkárt, aki előadásában két témát emelt ki: a nemzetpolitikát és a szomszédban zajló háborút. Menczer Tamás a magyar kormány nemzetpolitikája kapcsán kifejtette, kiállnak minden magyarért, és a szomszédos országokkal a meglévő kapcsolatok javítására törekszenek, függetlenül attól, hogy az országot milyen összetételű kormány vezeti.

A szülőföldön maradást támogatandó a magyar kormány az utóbbi években több mint 60 ezer vállalkozást támogatott, 200 milliárd forintnyi támogatással a határon túl, a beruházások összege pedig elérte a 400 milliárd forintot. Menczer aláhúzta, a magyar kormány határon túliakat érintő gazdaságélénkítő csomagjai nem diszkriminatívak, viszont hasznosak a magyar közösségeknek, a szomszédos országoknak és nem utolsósorban a magyar gazdaságnak is.

Az államtitkár kiemelte, míg 2010 előtt éves szinten a magyar kormány 9–10 milliárd forintot fordított a nemzetpolitika támogatására, addig ez a támogatás az Orbán-kormány alatt 100 milliárd forintra növekedett a gazdaságélénkítő csomagon felül.

Az orosz–ukrán háború kapcsán úgy vélekedett, elhúzódó háborúra kell számolni. A magyar kormánynak továbbra is világos és változatlan az álláspontja: mi nem akartuk ezt a háborút és mindent meg kell tenni a béke helyreállításának érdekében – fogalmazott. Mint mondta, Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akciója során több mint 2000 tonna segélyszállítmányt küldtek Ukrajnába, illetve 830 ezer Ukrajnából érkező menekültet fogadtak be és láttak el. Segítik iskolák és kórházak építését, konténerházak telepítését a belső menekültek részére Kárpátalján, illetve segítik a katonák és civil sebesültek kezelését.

A KKM államtitkára megerősítette, fegyvereket és katonákat továbbra sem fog Magyarország küldeni Ukrajnába. Kitérve még az energiaellátás problémáira, illetve a háborús inflációra, hangsúlyozta, ezekre a gondokra csak a béke a jó válasz. A tanácsülés után megvalósult fórumon a SZAKC tagszervezeteinek vezetői kérdéseket is intéztek Menczer Tamáshoz.

A nap további részében ünnepélyes keretek között adták át a Martosi Rendezvényliget Hrubík Béla által faragott kapuját, mely eseményen beszédet mondott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztésért felelős államtitkára.

Köszöntőt mondott Keszeg István, Martos polgármestere és Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító igazgatója. Az eseményen felléptek még a Martosi Hagyományőrzők. A nap további részében Szarka Gyula adott koncertet, melyen közreműködött Varga Bori, Varjú Attila és Csiba Juli. Este 18 órától kerül sor az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumára, melynek vendégei Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója lesznek Gubík László igazgató mellett.