Megjelent a külhoni magyarok részére kiírt érettségi-felvételi előkészítő képzés ösztöndíjpályázata

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Balassi Bálint-ösztöndíjprogramban Márton Áron ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022/2023. tanévre, a külhoni magyarok érettségi-felvételi előkészítő képzésére, mely emelt szintű érettségi előkészítést nyújt olyan középiskolai végzettséggel (érettségivel) rendelkező határon túli magyar fiataloknak, akik magyarországi felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni alap- és osztatlan képzésben.

Az előkészítő év során ismétlésre és kiegészítésre kerülnek a szülőföldi középiskolában tanult tantárgyak azon ismeretei, amelyek szükségesek a magyarországi érettségi vizsgák letételéhez. A KKM az ösztöndíjjal a szülőföldi értelmiség képzését és utánpótlását kívánja támogatni.

Az érettségi-felvételi előkészítő képzés a magyar nyelvtudás szintjének meghatározása után kis csoportokban történik. A hallgatók a pályázatban meghirdetett szakokhoz meghatározott két tantárgyból egyéves, intenzív felvételi/érettségi tantárgyi előkészítésben részesülnek. A képzés során a tantárgyankénti, heti 12-20 tantermi órát kiegészítik szakmai programok és közösségépítő, képességfejlesztő foglalkozások.

A képzés időtartama 10 hónap, 2022. szeptember és 2023. június között. A KKM az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára 45.000 forintos havi ösztöndíjat, ingyenes szaktárgyi és/vagy magyar nyelvi képzést, ingyenes tankönyvellátást, ingyenes szállást és TAJ-szám jogosultságot biztosít.

Pályázhat minden olyan szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személy, aki szülőföldjén végezte középiskolai tanulmányait, illetve legkésőbb a 2021/2022-es tanév végéig vagy a járványügyi helyzetre való tekintettel 2022. december 31-ig érettségi vagy azzal egyenértékű, felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosító bizonyítványt szerez. A pályázaton történő részvételnek nem akadálya a kettős állampolgárság megléte, vagy az arra irányuló kérelem benyújtása!

A pályázat elektronikus beadási határideje: 2022. augusztus 3. déli 12.00 óra (közép-európai idő /CET/ szerint). További információk a pályázati felhívásban, amely ITT elérhető. A pályázat beadása a https://spjelentkezes.mdakft.hu oldalon keresztül történik.

SzE