Családi napok az Esterházy János Zarándokközpontban

Az Esterházy-emlékévhez kapcsolódóan, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, az Esterházy Zarándokközpont, a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület és a Szövetség a Közös Célokért társulás meghívására a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás tagcsaládjai vendégeskedtek Alsóbodokon, hogy részesei legyenek és megismerjék Esterházy János ma is élő hagyatékát.

Az ünnepélyes megnyitót követően Csámpai Ottó, az Esterházy János Zarándokközpont igazgatója bemutatta a zarándokközpontot, Esterházy János életútját. A családok megtekintették a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnát, melynek altemplomában 2017-ben helyezték el Esterházy János földi maradványait.
A bemutató során a résztvevők előadásokat és filmvetítéseket tekinthettek meg Esterházy János kapcsán. A családi napok keretében a résztvevők túrázáson vettek részt a közeli Gímesi várba, meglátogatták a Tribeči múzeumot.

A Szövetség a Közös Célokért és a KCSSZ közös programjának keretében a résztvevő családok felnőtt tagjainak Hideghéthy Andrea és Jandura Péter, a SZAKC képviseletében kommunikációs foglalkozást tartott. Ennek célja olyan kommunikációs stílus bemutatása volt, amivel bátran és magabiztosan tudják az emberek feltárni gondolataikat, véleményüket, anélkül, hogy megbántanának másokat. A résztvevő szülők gyakorlati szituációk megélésével, elemzésével, egyéni és kiscsoportos témafeldolgozással lehetőséget kaptak arra, hogy felismerjék saját viselkedésüket, és ízelítőt kaptak az egyéni kommunikációs technikák fejlesztési lehetőségéiről is.

A családi napok nagy sikert arattak, amit a szervezők nagy örömére a szülők ki is fejeztek, rámutatva arra, hogy véleményük szerint több ilyen programot kellene megvalósítani mind a szülők, mind a tinédzser korú gyerekek számára.