Nagyobb figyelmet kell fordítanunk lelki egészségünkre!

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy véli, hogy Szlovákiában több figyelmet kell fordítani az emberek testi egészségének védelme mellett a lelki egészségre is. Mint ahogy azt a lelki egészség világnapja alkalmából közösségi oldalán hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk belső világunkra.

„A lelki egészség világnapjának ezúttal szomorú aktualitása van. Rendkívül nehéz időszakban élünk. Gondolatainkat leköti a saját és szeretetteink egészsége iránti aggodalom, ugyanakkor nem kisebb félelemmel tölt el bennünket a gazdasági és foglalkoztatottsági helyzet alakulása és mindazok a gondok, melyekkel a világjárvány jár.

Tudom, hogy ezzel nagyon nehéz megbirkózni, ráadásul ez a helyzet már nagyon hosszú ideje tart, de annál fontosabb odafigyelni belső világunkra, és tudatosítani, hogy semmi nem tart örökké” – emlékeztetett a szlovák államfő.

Egyben felhívta az emberek figyelmét, hogy legalább annyira törődjenek lelki egészségükkel, amennyire a testi épségükre ügyelnek.

„Mindenkinek vannak saját erőforrásai. Számomra lelki feltöltődést jelent sétát tenni a természetben, másoknak viszont az ad erőt, ha kicsit egyedül lehetnek és magukba fordulhatnak, megint mások számára a baráti beszélgetések hoznak felüdülést. De ha elfogynak a tartalékaink, ne habozzunk szakember segítségét kérni” – tanácsolja Čaputová.

Ezzel összefüggésben reméli, hogy az ország a jövőben nagyobb figyelmet fordít majd a lelki egészség védelmére, „hogy mindenki, akinek szüksége van rá, időben jusson szakmai segítséghez”.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)

***

 

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban! Ha bajban van, ha kétségbeesésében az anonimitás megőrzésével egy kívülálló személy segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot!

Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását!
0918 500 333 (Orange)
0904 500 338 (T-Mobile)
A hívás nem emelt díjas.