Elhunyt Rubovszky András, a Széchenyi Társaság elnöke

Október 8-án, életének 84. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság (kiadónk, a SZAKC tagszervezete) egyik alapítója és több, mint harminc éven át vezetője.

„Törekvéseinek mindvégig kiemelt célja gróf Széchenyi István országépítő örökségének megismertetése és terjesztése, a magyar nemzet felemelése, egységének megőrzése volt. Dr. Rubovszky András egész élete, munkássága, rendületlen kiállása elvei mellett példa mindannyiunk számára.”

– olvasható a Széchenyi Társaság által közölt gyászhírben.
Temetéséről, búcsúztatásáról az elhunyt családja később intézkedik.

Rubovszky Andrásra, a Szövetség a Közös Célokért egyetlen nem felvidéki tagszervezeteként működő Széchenyi Társaság elnökére kegyelettel emlékezünk az alábbi, alig valamivel több mint 3 évvel ezelőtt megjelent interjúval, melyben a rá jellemző nyíltsággal beszél életéről, hivatásáról és hitvallásáról. Ebből megtudhatjuk: a Felvidékhez is erős szálak kötötték, melyeket – hisszük – az öröklétre való távozása sem szakít meg:

„Ha az én felmenőim nem is, de orvos apósom a Felvidéken született Gyerk községben, családjával 1946-ban telepítették át. Mivel 52 évi házasságunk alatt nagyon szoros kapcsolatban voltunk vele, sőt élete utolsó öt évében nálunk lakott, én alaposan be lettem oltva a Felvidék, a palócság történelmével, az ottani magyarság helyzetével, így az elszakított nemzetrészek közül legjobban a Felvidéket ismertem meg.”