Változatlan értékrend, új lendülettel – Gubík László lett a SZAKC elnöke

Duray Miklóst munkáját folytatja a Szövetség a Közös Célokért élén

A Szövetség a Közös Célokért idén a lévai tagszervezete, a Reviczky Társulás székházában, a Reviczky Házban tartotta meg éves közgyűlését, melyen megválasztották a szervezet új elnökét Gubík László személyében. A szövetség új tagszervezettel is bővült… 

Duray Miklósa szövetség leköszönő elnöke nyitóbeszédében kiemelte a soron következő népszámlálás fontosságát.

„Az előző két népszámlálás során mintegy százezerrel csökkent magyar közösségünk létszáma. A tagszervezeteink tevékenységébe is be kell kalkulálni a következő népszámlálásra való felkészülést”

– emelte ki Duray Miklós.

Duray Miklós (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója beszámolt a szövetség tavaly novembertől megvalósult eseményeiről. Mint elmondta, a 2020-as esztendőre is számos programmal készültek, azonban a koronavírus miatti óvintézkedések számos tekintetben korlátozták a munkájukat. Ennek ellenére a szövetség területi irodái az online térben álltak az ügyfelek rendelkezésére.

A Felvidéki Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat munkájára még nagyobb hangsúlyt helyeztek. A szövetség biztonságérzetet adott az emberek számára

– emelte ki Hideghéthy Andrea.

Az elmúlt igen megterhelő időszakban a tagszervezeteikkel együttműködve (Via Nova) segítették a rászorulókat, élelmiszerek házhoz szállítását biztosították az idősebb lakosok számára az egyes településeken. Ugyanakkor az online térben még aktívabb tevékenységet fejtett ki a szövetség. Az elmúlt hónapokban élő szentmiséket, illetve istentiszteleteket közvetítettek. Jelen voltak az Esterházy János boldoggá avatásáért celebrált alsóbodoki szentmisén, ezt közvetítették is a nagyközönség felé. A SZAKC vezetősége is meghívást kapott az Igor Matovič kormányfő június 2-i találkozójára.

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Losonszky Margit, a szövetség gazdasági igazgatója felvázolta az eltelt hónapok gazdasági tevékenységét. Megjegyezte: a szövetség teljes egészében pályázati forrásokból, támogatásokból tartja fenn magát. Számos forrást befagyasztottak, illetve későbbi időpontra módosították a kifizetéseket. Ez is nehezítette a tevékenységüket.
Balogh Gábor az ellenőrző bizottság beszámolóját ismertette.

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége kérte a tagfelvételét a SZAKC-ba.

Mint Iván Tamása Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta: 2016-ban alakultak, mára mintegy hétszáz tagjuk van Felvidék-szerte. A céljaik között szerepel a tapasztalatcsere, a tanácsadás, a kölcsönös ismerkedés. A kölcsönösség alapján számíthat egymásra a két szervezet – hangzott el a lévai közgyűlésen.

Iván Tamás (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Duray Miklós megköszönve az eddigi nagyarányú bizalmat, a közgyűlésen lemondott elnöki tisztségéről. Helyette Gubík Lászlót javasolták a SZAKC elnökének.

Gubík László beszédében kifejtette: három pillérre épít leendő elnökként. Ezek egyike az örökség. A keresztény szociális program kiépítésének nagy szerep jut a jövőben is. Helyi identitásra épülő program megvalósítása szintén szerepel a tervek között. Tisztában kell lenni a gyökereinkkel, ezt erősíti a helyi identitás – jelezte Gubík. A leendő társadalmi program az Esterházy Lujza-program nevet kapná, Esterházy János nővére tiszteletére.

A tevékenység hatásfokának növelésére ugyancsak törekszik – emelte ki. Ennek jegyében az Esterházy Akadémia, a VIA NOVA és a SZAKC közös intézményesítési ernyőszervezetté alakulna.

Gubík László, a SZAKC elnöke (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A népszámlálási kampány a legjelentősebb program kell hogy legyen 2020-ban, hiszen minden szervezet számára fontos a magyarság megmaradása.

Az értékrend marad, új lendülettel azonban a felvidéki magyar közösség zászlóhajójává válhat a SZAKC

– mondta végezetül a választás előtt.

A tagszervezetek tizenkilenc szavazattal megválasztották Gubík Lászlót a szövetség elnökévé.