Új remény a szlovák állampolgárság visszaszerzésére?

Az állampolgársági törvény miatt eddig (2010. július 17-től idén június 11-ig) összesen 3336 embert fosztottak meg szlovák útlevelétől. A legtöbben a német állampolgárság felvételével (778 személy) vesztették el szlovák állampolgárságukat a belügyminisztérium adatai szerint.

Többeket fosztottak meg az állampolgárságuktól a cseh (766 személy), az osztrák (507), a brit (376), az amerikai (172), a magyar (129), a svájci (93), az ausztrál (76), a norvég (74), az ír (57), a holland (56), a kanadai (53), a belga (43), az olasz (36), a svéd (32), a finn (19), a francia (18), a luxemburgi (16), a dán (10), az orosz (5), a kínai, az új-zélandi és a lengyel (3-3), az izlandi, az ukrán és a spanyol (2-2), az izraeli, a szerb, a szlovén, a horvát, valamint a szingapúri állampolgárság felvétele következtében (1-1).

A szlovák útlevelüket az említett személyek a szlovák állampolgársági törvény értelmében veszítették el, melyet Robert Fico kormánya fogadott el a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvényre reagálva, amely lehetővé tette a külhoni magyarok kedvezményes honosítását. A smeres kormány műhelyéből származó törvény alapján azon személyek, akik felvették egy másik ország állampolgárságát, elveszítik a szlovákot és a szlovák útlevelüket is. A törvény elfogadása óta több kísérlet történt annak enyhítésére, de eddig mindegyik sikertelen maradt, s bár az alkotmánybíróság foglalkozott vele, nem tudta eldönteni, hogy alkotmányellenes-e.

2015 februárjától érvényes a szlovák állampolgárság visszaszerzésének egyéni megítéléséről szóló belügyminisztériumi rendelet, mely lehetővé teszi, hogy az állampolgárságukat 1993. január elseje után elvesztett volt szlovák állampolgárok kérhessék annak visszaszerzését. A döntés során megvizsgálják az állampolgárság elvesztésének okait, körülményeit, ahogy azt is, milyen módon szerzett az érintett személy más állampolgárságot.

Eddig 1050 ember kérvényezte a szlovák állampolgárság visszaszerzését, közülük 947 kérvényező kapta vissza a szlovák útlevelét, a további kérvények elbírálása folyamatban van.

Mindazok, akik a jelenleg érvényes állampolgársági törvény miatt veszítették el szlovák állampolgárságukat, egyéni elbírálás alapján kérhetik annak visszaszerzését. Ehhez írásbeli kérvényt kell személyesen benyújtani a járási hivatalhoz, vagy a szlovák követségi hivatalhoz, amihez először szükség van az idegenrendészettől tartózkodási engedélyre az ország területén.

Igor Matovič kormánya programnyilatkozatában kötelezte magát, hogy lehetővé teszi a régóta más állam területén élő szlovák állampolgároknak az idegen állampolgárság megszerzését anélkül, hogy elveszítenék szlovák állampolgárságukat, így kívánva megoldani azoknak a helyzetét, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat. A javaslat jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt áll.

(forrás:teraz.sk)