Bátran vagy akár bátortalanul is hívhatják a felvidéki telefonszolgálatot

Tapasztaljuk, hogy a mindennapok feladatai között sokszor felszínessé, rutinszerűvé válnak a beszélgetéseink. Ám lassan megtanuljuk, hogy a lelki egészségünk megóvásához nagyon is szükséges a két ember közötti barátságos, szóbeli gondolatközlés. A lelki elsősegély szolgálatok világnapja apropóján a Felvidéki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetőjét Ujpál Emőkét kérdeztük a beszélgetés emberi szükségletéről.

Miért fontos, hogy merjünk beszélni a gondjainkról?

Mindannyian tehetünk azért, hogy a lelkünk fontos szerepet kapjon az életünkben. Ahogy a testünkkel rutinszerűen, mindenféle megkérdőjelezés nélkül foglalkozunk (eszünk, iszunk, mosakszunk, szépítkezünk), úgy a lelkünket is bátran gondozzuk. Meghálálja, hiszen így harmóniába kerülhetünk önmagunkkal, ez pedig az előfeltétele annak, hogy a kapcsolataink is harmonikusak legyenek.

Merjünk tehát beszélni érzéseinkről, és merjünk támogatást kérni nehezebb időszakainkban, hiszen nincs ember a földön, aki  időnként nem keseredik el, nem került már kilátástalannak tűnő helyzetbe, vagy nem volt még soha magányos.

Ez nem szégyen, ne söpörjük a szőnyeg alá, ne bagatellizáljuk el. Ehhez tudunk mi támogatást, segítséget nyújtani, de csak akkor, ha bátran vagy akár bátortalanul, de felveszik a kagylót és felhívnak minket.

Milyen témákkal fordulhatunk a lelki elsősegély telefonszolgálathoz?

Ha életvezetési nehézségei adódnak, valamilyen stresszhelyzetbe kerül, vagy konfliktusba bonyolódott egy számára fontos személlyel, vagy a környezetével, vagy döntéshelyzet előtt áll, esetleg magányos, munkahelyi vagy iskolai problémái adódtak. Ezek mind olyan feszültséget generálhatnak, amikor beszélgetéssel tudjuk oldani a belső feszültséget, konfliktust.

Mindemellett vannak életszakaszok, melyek eleve krízissel járnak (serdülőkör, fiatal felnőttkor, nyugdíjba menetel stb), ilyenkor fokozottan igényeljük a megértő, támogató közeget, elfogadó légkört, amely óriási jelentőségű a megoldások megtalálásában, a nehézségeken való átlendülésben. Adódhatnak váratlan életesemények is, haláleset, betegségek, baleset, munkahely elvesztése, és bizony kialakulhat egy öngyilkossági krízis is, mely esetben életmentő lehet egy segítő beszélgetés.

A gyengeség jele, ha felveszem a telefont és kiöntöm a lelkem?

Nem. Sőt! Egyre inkább bekerül a köztudatba, hogy ez teljesen normális dolog, mondhatjuk, hogy kifejezetten az erő jele. Hiszen, aki ezt megteszi, szembe mer nézni a nehézségeivel. Lehetnek akadályozó hiedelmek, melyek a kezdeményezés útjába állhatnak: pl. ha segítségre szorulok, akkor valami nagy baj van velem, beteg vagyok, vagy hogy nem illik segítséget kérni, vagy az a tévhit épült a gondolkodásba, hogy az az igazán erős, aki önmaga képes megoldani a problémáit. Esetleg megjelenhetnek félelmek a megítéléstől, elítéléstől. Ettől nem kell tartani. További bátorítás lehet, hogy ez egy anonim telefonvonal, tehát arc, név, és személyazonosságunk feltárása nélkül beszélhetünk a gondjainkról.

Mikor lehet beszélgetni a telefonszolgálat önkénteseivel?

A felvidéki telefonszolgálat

hétfőtől vasárnapig 0-24 órában két telefonszámon: 0918 500 333 és a 0904 500 338, alapdíjas szolgáltatásként érhető el.

A felvidéki segítőkkel szerdán 18.00 órától csütörtökön 18.00 óráig lehet beszélgetni. A hét többi napján a magyarországi és a kárpátaljai társszolgálatok önkéntesei ugyanazokkal a feltételekkel fogadják a hívásokat.