Az összetartást erősítő társadalmi program elindítása most mindennél fontosabb!

A FLET az első pillére a SZAKC társadalmi programjának

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás kiterjedt tevékenységei közül a jelenlegi helyzetben indokoltnak tartja előtérbe helyezni a társadalom erősítését szolgáló programokat. Ezek közül a világjárvány időszakában különösen fontos támaszt jelent a Szlovákiában élő magyar közösség számára a társulás által 2016-ban elindított Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (FLET).

Gubík László, a SZAKC alelnöke a szolgálat működésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a széttöredezett felvidéki magyar közösségnek égető szüksége van a kohézióra, ezért szükséges egy jó példákra és működő modellekre épülő modern társadalmi program felépítése, amely a szociális érzékenységet a keresztény értékekkel párosítja.

„A Szövetség a Közös Célokért alakulása óta élen jár a társadalom szöveteinek összekapcsolásában, és ez a küldetés a nemzeti összetartozás, egy váratlan világjárvány és egy újabb összfelvidéki választási kudarc évében még inkább aktuális” – mondta Gubík.

Hozzátette, Esterházy János szerint a felvidéki ügy valahol szociális ügy is, ezért meggyőződésünk, hogy az egyes társadalmi csoportokat szükségleteik alapján kell felkarolni.

Ennek egyik pillére az a telefonos lelki elsősegély szolgálat, amely a járványhelyzet alatt és a mindennapokban különös jelentőséggel bírt a nehéz élethelyzetbe jutottak megsegítésében. A jövőben Szövetségünk hasonló, új programok elindításával kívánja szolgálni mindannyiunk javát – fűzte hozzá.

Éjjel-nappal hívható

Önkénteseket várnak

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szolgálat fejlesztésének lehetőségei a pályázatok visszavonásával leszűkültek, viszont egy, a 2019. év végén nyertesnek ítélt magyarországi pályázati forrás biztosítja, hogy a körülményekhez alkalmazkodva 2020 őszén vagy 2021 tavaszán megrendezzék Dunaszerdahelyen a II. Kárpát-medencei telefonos napot, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) társszervezeteként.

A rendezvényre a felvidéki önkéntesek és szakmai képviselők mellett meghívást kapnak az erdélyi, kárpátaljai és magyarországi szolgálatok tagjai és szakemberei is.

A SZAKC ügyvezető igazgatója a szolgálat jelentőségét abban látja, hogy 2016 óta elérhető és megbízható segítséget nyújtanak. A telefonszolgálat fejlesztése is a terveik között szerepel, így az első önkéntes, úgymond úttörő dunaszerdahelyi csoport után a közép-szlovákiai önkéntes csoport megszervezését szeretnék előkészíteni. Ezért várják azokat a Nyitra és Besztercebánya megye vonzáskörzetében élő jelentkezőket, akik úgy érzik, hogy a megadott feltételek teljesítésével szeretnének részt venni ebben a különleges önkéntes munkában. Emellett további jelentkezőket várnak még a dunaszerdahelyi csoport bővítéséhez Pozsony és Nagyszombat megyéből.

A jelentkezések a felvidekitelefonszolgalat@gmail.com címre küldhetőek.

Nincs egyedül a bajban!

A szakmai vezető tapasztalata a koronavírus-járvány vonatkozásában

Ujpál Emőke, a FLET szakmai vezetője a koronavírus-járvány vonatkozásában elmondta, hogy a szolgálathoz befutó hívások száma folyamatosan növekszik és ez így történt a krízishelyzet idején is.

„A hívások témáját illetően az ügyelők azt tapasztalták, hogy a kialakult helyzettel kapcsolatban nemcsak új problémakörök jelentek meg, mint a magány, az anyagi nehézségekkel kapcsolatos szorongások és a gyermekkel kapcsolatos nehézségek, hanem a már meglévő elhúzódó problémák is súlyosbodtak. Ez nemcsak az idősebbek körében volt jellemző, hanem a fiatalok és egyedülállók körében is, hiszen a kapcsolattartás korlátozódik és még inkább magányosnak érzik magukat azok, akik egyedülállóak, nem élnek párkapcsolatban” – fejtette ki Ujpál Emőke.

A segítő munkának maximális alapelve az elfogadás és a bizalmi kapcsolat kiépítése a hívóval. Ezért a telefonos szolgálat annyiban különbözik egy hétköznapi beszélgetéstől, hogy az ügyelő nem árasztja el a hívót „okos tanácsokkal”, sőt kifejezetten ezekre a helyzetekre vannak érzékenyítve, empatikusak és ítélkezéstől mentesen éreznek együtt a hívóval.

A felvidéki telefonszolgálat hétfőtől vasárnapig 0-24 órában két telefonszámon: 0918 500 333 és a 0904 500 338, alapdíjas szolgáltatásként érhető el. A felvidéki segítőkkel szerdán 18.00 órától csütörtökön 18.00 óráig lehet beszélgetni. A hét többi napján a magyarországi és a kárpátaljai társszolgálatok önkéntesei fogadják a hívásokat.