A SZAKC közgyűlésén megemlékeztek Pogány Erzsébetről

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás november 10-én tartotta soron következő közgyűlését a párkányi Thermal Wellnes Vadas szállodában.

Duray Miklós, a SZAKC elnöke bevezetőjében röviden áttekintette a társulás 2001-es megalakulásának fő mozzanatait. „2019-ben új helyzetbe került a felvidéki magyar közösség, paradigmaváltásra van szükségünk a társadalom újraegységesítéséért” – emelte ki bevezetőjében a társulás elnöke.

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezetője beszámolt a szervezet tevékenységéről. Mint kifejtette, a társulás a Pogány Erzsébet néhai igazgató vezetése alatt megfogalmazott célok mentén folytatja a tevékenységét. Felvázolta továbbá a SZAKC területi irodáinak munkáját is. Mint kiemelte, rendszeresen részt vesznek a Martosi Szabadegyetem, ahol önálló programokat kínálnak az érdeklődőknek.

Duray Miklós, a SZAKC elnöke (Pásztor Péter felvétele)

Ugyancsak felsorolta a 2019-es évben a társulás által szervezet, illetve társszervezésében megvalósult rendezvényeket. Mint a közgyűlés jelenlévői megtudták, további bővült és fejlődött a társulás által működtetett Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, ennek köszönhetően részt vállaltak a Kárpát-medencei hálózat kialakításában.

A Kárpát-medencei kapcsolatok erősítése igen fontos – emelte ki az ügyvezető igazgató. Ennek értelmében működnek együtt a Civil Összefogás Fórummal. Ugyancsak új együttműködésnek számít az Országos Széchényi Könyvtár felkérése, mely által a nemzeti archívumba kerülnek a portálunkon megjelenő cikkek.

A társulás gazdálkodását Losonszky Margit, a SZAKC gazdasági igazgatója foglalta össze. Az ellenőrző bizottság beszámolóját Balogh Gábor ismertette. Majd a 2020-as évi költségvetés tervezetét ismertették. A beszámolókat a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A könyvbemutatón Hideghéthy Andrea, Gubík László, Csóti György (Pásztor Péter felvétele)

A hozzászólások során Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke reflektált Duray Miklós bevezető gondolataira. Mint kiemelte: tudjunk közösségben gondolkodni, így visszakerülhetünk oda, ahová a felvidéki magyar közösség tartozik. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke felszólalásában a társulással való remek együttműködést köszönte meg, mely több pályázat és program során valósult meg az elmúlt időszakban. Szigeti László az MKP, Pallag György pedig a komáromi Kárpátia Sportegyesület nevében szólalt fel.

Fóthy Zoltán megáldja a közetet (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A közgyűlés utolsó pontjaként Duray Miklós köszöntötte az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Csemadokot. Köszöntőjében kiemelte, a Csemadok egyedi és különleges szervezet a felvidéki magyarság körében, mely összetartja az itteni magyar közösséget.

A közgyűlést követően mutatták be a társulás által kiadott Pogány Erzsébet-emlékkönyvet. A kötet zártkörű bemutatóján Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és Gubík László, a Via Nova elnöke, az Esterházy Akadémia igazgatója emlékezett a társulás egykori igazgatójára.

A Pogány Erzsébet emlékére született könyv (Pásztor Péter felvétele)

Gazdagabbak lettünk általa – fogalmazott Gubík László a visszatekintésében.
Mint Hideghéthy Andrea elmondta, Pogány Erzsébet meg nem élt hatvanadik évfordulója tiszteletére adták ki a könyvet. Hozzátette, az elkövetkező időszakban több helyszínen terveznek könyvbemutatókat. Az emlékkönyv kiadása az Alapítvány a Közjóért anyagi támogatásával valósult meg.

A Szövetség a Közös Célokért közgyűlése az emlékkönyv dr. Fóthy Zoltán párkányi esperesplébános általi megáldásával ért véget