Magyarország étele szakácsverseny

A „Magyarország étele” szakácsverseny egy teljes mértékben hazai kezdeményezés, melyben annak rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele” címet elnyerje.

A verseny célja, hogy apró lépésenként, évről-évre a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva, olyan, a magyar identitást is építő ételek prezentálása, majd beépítése a vendéglátóipari kínálatba, amelyekkel az iparág és hazánk arculata fejleszthető, mind a lakosság, mind a turisták körében.

A magyarországi szakácsverseny életre hívásának az a célja, hogy a kiváló szakácsok prezentálásában olyan ételek születhessenek, amelyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett a versenyben fontos az identitás megőrzése és a magyar hagyományok átmentése a köztudatba. Így született meg a verseny, melynek legnagyobb presztízsét az adja, hogy az adott évben a győztes étel lesz „Magyarország étele”.

Minden fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolor színeit adó alapanyagot a pirospaprikát, túrót, zöld színű zöldséget vagy zöldfűszert. A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére.

Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.  A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz.

“Rendkívül fontos számunkra, hogy a hazai-, ökológia-, vagy biogazdálkodást elismerjük, annak piacát segítsük, és amennyiben módunk van rá, preferáljuk is a verseny során. Ezt egyik küldetésünknek érezzük. Éppen ezért a verseny kiírása során minden évben kettő, kötelezően felhasználandó alapanyagot jelölünk meg. Ezzel támogatva eredeti célkitűzésünket. – mondta Asztalos István

A verseny fővédnöke 2020-ban: Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes; Dr. Nagy István, agrárminiszter; Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumától; Horvárth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Turizmusért felelős alelnöke.

A nevezés a hiánytalanul kitöltött Nevezési lap, az ételről készült fotó és a Receptúra sablon kitöltésével, valamint a nevezési díj megfizetésével valósul meg. Azonban a verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy a nevezett csapatot indokolt esetben a versenyből való kizárja. Továbbá szervező, a versenykiírás, a program- és időpontváltozás jogát is fenntartja.

Figyelem! A versenybe nevezni 2019. szeptember 20. és 2020. január 05. között lehet a versenykiírásban megadottak szerint.
A nevezési lap és a receptúra sablon fentebb elérhető és letölthető, kizárólag az ezen adatlapokon megadott nevezéseket tudjuk elfogadni. A receptúra kidolgozásánál szintén a fent mellékelt árlistát kérjük használni. (Amennyiben valamely alapanyag nem található a listában, úgy az saját, de igazolható árlista alapján is beárazható, de csak az igazolható árlista forrásmegjelölésével. Friss zöldségek bekerülési költségének meghatározásánál a napi piaci árakat kérjük megadni! Ehhez lehet segítség például a http://www.nagybani.hu/prices.php oldal.)

A Magyarország Étele 2020 versenykiírásról itt olvashatnak részletesebben.