Székely Autonómia Napja – fellobbannak az őrtüzek

A székely autonómia napján, vasárnap újra fellobbannak az őrtüzek Székelyföld több pontján. Az idei rendezvénynek kettős üzenete van. Az autonómia melletti küzdelmen kívül a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezés mellett is mozgósítanak – hangzott el az M1 adásában.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak. Az őrtüzek 17.30 kezdetkor lobbannak fel.

A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát.

Háromszék 25 településének határában gyúlnak őrtüzek vasárnap este a Székely Autonómia Napján. Gazda Zoltán szervező szerint Székelyföld őrtüzekkel való kivilágítása azt hirdeti, hogy „nem mondunk le jogos követelésünkről, az önrendelkezésről.

Mindez nem sikerülhetne, ha nem lennének partnereink a székelyföldi önkormányzatok, történelmi magyar egyházak, közbirtokosságok, civil szervezetek, amelyek sok esetben a szervezés oroszlánrészét is átvállalták”. Sepsiszentgyörgyön vasárnap este fél hattól két helyen is gyújtanak őrtüzet, így a Pacénál, a Liba-csárda fölött, illetve a gyümölcsösben, az erdő alatt.

Emellett további 24 háromszéki településen lobbannak fel az őrtüzek lángjai, így Málnáson, Málnásfürdőn, Illyefalván, Rétyen, Bodokon, Dálnokon, Maksán, Szentivánlaborfalván, Bikfalván, Egerpatakon, Kökösben, Kőröspatakon, Mikóújfaluban, Bükszádon, Kovásznán, Zabolán, Kisborosnyón, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Bélafalván, Ozsdolán, Kézdiszentkereszten, Bibarcfalván és Bardocon gyújtanak őrtüzeket – írja a maszol.ro.

Már délelőtt a templomokban imádkoztak a területi autonómiáért, délután gyúlnak ki az őrtüzek, máglyák. Az ablakokban gyertyákat gyújtanak a településeken, hogy kirajzolják az önrendelkezést követelő régiót.

„Imádságos lélekkel, azzal az őszinte fohásszal fordulunk a Jóistenhez, hogy adja, hogy jogköveteléseinkben mindig igazságosak legyünk, mert hisszük, hogy ha Isten velünk, akkor senki nem lehet ellenünk” –  mondta Kovács István unitárius lelkész a közmédia tudósítójának.

A Felvidéken is gyújtanak őrtüzet. Az Új Egység Mozgalom úgy döntött, hogy csatlakozik a székelyek kezdeményezéséhez. Az alistáli futballpályán 16.30 kezdettel szintén meggyújtják az őrtüzet.