Széchenyi, a sport apostola – előadás Hidaskürtön

Hidaskürtön folytatódott az az előadássorozat, amely során a Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai Széchenyi, a sport apostola című előadáson vettek részt a Széchenyi Társaság és a Szövetség a Közös Célokért társulás közös szervezésében. 

Az előadást dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társulás elnöke tartotta, beszámolva a gróf életéről, aki a sportot élete egyik fontos részének tekintette, mely összeköti az embereket. Meglátta a sportnak a jellem-, és közösség építő, erkölcsi nevelő és fejlesztő hatását.

A jövő nemzedékekre hagyott üzenete az, hogy a sportnak, a testedzésnek jelentősége van, amihez nem csak fizikai erő, hanem stratégiai gondolkodás is kell.

A diákok érdekességként megtudták, hogy Széchenyi István Hitel című könyvében 141 olyan szó található, amiről nem tudni, hogy akkor mit is jelentett, valamint soha nem ment át azon a hídon, amit megálmodott és felépített, s így a Lánchidat egy gyalázatos ember, Haynau nyitotta meg.

A gróf rájött arra, hogy a haza üdvéért kell dolgoznia, ami annyit tesz, hogy a főúri rangot és vagyont be kell fektetni és általa fejlesztéseket kell véghez vinni. Ezért élete és munkássága példaként szolgálhat a mai pazarló és fellengző kor számára is.

Az előadás során az iskola két növendéke, Houzvicka Rebeka és Molnár Alexandra Széchenyi életéről olvasott fel és szavalt, majd az iskolai tanulói kultúrműsorral kedveskedtek a megjelent vendégeknek.

Az előadás után megkoszorúzták az iskola épületének a falán lévő Széchenyi emléktáblát, amit a Széchenyi Társaság és Cservenka János valamint családja állíttatott 1997-ben.

Az emlékezés koszorúit a Széchenyi Társaság, a Szövetség a Közös Célokért, Cservenka János, az iskola alapítója,annak igazgatósága és diákönkormányzata helyezte el.

Széchenyi Társaság a Felvidéken több helyen is bemutatja az előadást. A tervezett előadássorozat állomásai Komárom, Léva, Ipolyság, Rimaszombat, Rozsnyó, Nagykapos és Királyhelmec lesznek.

Bölcskei Tímea felvételei.