A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatról is szól a Carissimi

Megjelent a  Carissimi lap 2019/2. lapszáma. A tartalomból:

Rácz Jolán a közelgő anyák napja alkalmából osztja meg gondolatait. Dr. Kiss László a magyar nyelvű orvosi tankönyvirodalom megalapozójára, a 275 éve született Rácz Sámuel orvosprofesszorra emlékezik. Hogyan nehezíti meg a felnőttkori ADHD az érintett nők mindennapi életét? Szücs Marianna tanulmányának második részében a párkapcsolati konfliktusok főbb okaival foglalkozik.

A könnyen érthető kommunikáció módszerével az értelmi sérült személyek számára is hozzáférhetővé, olvashatóvá és érthetővé lehet tenni az információkat. A módszerről Horváth Péter László ír, Sztakó Zsolt pedig egy könnyen érthető honlapot mutat be.

Az Európai Unió tanácsadó szerve, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság jelentést tett közzé arról, hogyan érvényesül a fogyatékossággal élő polgárok esetében az EP-választásokon való szavazás joga. Idézünk a jelentésből.

Menich Nóra dolgozatában arról ír, hogy milyen a támogató eszközökhöz és technológiákhoz való hozzáférés Magyarországon és Olaszországban. Bemutatjuk Paluk Anna klinikai logopédust, majd két tapasztalati szakértő: az autizmussal élő Fekete Gy. Viktor és a mozgássérült Kolonics Krisztián beszél magáról és a problémáikról.

Tudósítunk az autizmus világnapja alkalmából tartott rendezvényekről: a galántai szakmai napról és a dunaszerdahelyi kulturális műsorról. Tanácsadó rovatunkban a kiégés ellen szolgál gyakorlati tanácsokkal Berger Krisztina tréner, coach, tánc- és mozgásterapeuta.  Tömösközy Viola klinikai logopédus pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy miért fontos még óvodáskorban kijavítani a beszédhibákat.

Tizenegy felvidéki önkéntes részesült szakmai kiképzésben – márciustól ők fogadják a hívásokat a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatnál. Tudósítunk a szolgáltatásról. Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.