Potápi: Óriási eredmény és közös európai siker a Minority SafePack

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Óriási eredmény és közös európai siker, hogy nem csak összegyűlt, de bőven meg is haladta a szükséges egymilliós határt a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató aláírásainak száma.

A kezdeményezés sikere nem csak a külhoni magyarság számára mérföldkő, hanem rendkívüli eredmény minden Európában élő őshonos nemzeti közösség számára, amelyért kiemelt köszönet illeti a kezdeményezőket: a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), valamint a magyarországi aláírásgyűjtést koordináló Rákóczi Szövetséget.

A Minority SafePack ügye soha nem látott egységbe kovácsolta a Kárpát-medencei magyarságot, amelyet példa nélküli mozgósítás kísért mind Magyarországon, mind a határon túl. Valódi összefogásnak lehettünk szemtanúi, amely alapján méltán jelenthetjük ki, hogy a kezdeményezés rengeteg ember közös sikere: összmagyar és összeurópai siker.

Magyarország Kormánya a kezdetektől támogatja a kezdeményezést, jelenleg ugyanis nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségek számára. A Minority SafePack határozott és megkerülhetetlen üzenet az Európai Unió felé, hogy érdemben is foglalkozni kezdjen azokkal a közösségekkel, amelyek évszázadok vagy évezredek óta a területén élnek, és legalább olyan szintű jogokat biztosítson számukra, mint az újonnan bevándorlóknak.

***

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet pedig “Egy év szolidaritás az európai kisebbségi közösségekért” címmel tette közzé legújabb elemzését a Minority SafePack kezdeményezésről. A tanulmány ITT olvasható.

Felvidék.ma