Minority SafePack: Köszönet Magyarországnak!

Illusztráció (Fotó: pixabay.com)

Ma fejeződik be az őshonos kisebbségek európai uniós jogvédelme céljából folytatott aláírásgyűjtés, az ún. Minority SafePack.

Az aláírásgyűjtést indító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) tájékoztató honlapja szerint (minority-safepack.eu) – egy nappal az aláírásgyűjtés befejezése előtt – eddig 1 192 165-en csatlakoztak az európai polgári kezdeményezéshez. Ezek természetesen nem végleges számok, ezért még a hátralévő órákban is minden szavazat fontos!

Tizenegy ország a küszöbérték felett, az olasz csizma is bezöldül

Mint ismeretes, egy európai polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket. A legfrissebb adatokat tekintve, a minority-safepack.eu oldalon Olaszország most 59 320 aláírásnál tart, ami több mint az adott országra meghatározott küszöbszám (ez 54 750), azaz, az olasz csizma is bezöldül! Eddig a következő országokban érték el az előírt küszöbértéket: Bulgária, Dánia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia.

A vállalás és a valóság

Már egy éve, amikor a FUEN meghirdette az aláírásgyűjtést, sejteni lehetett, hogy a magyar aláírások kulcsfontosságú jelentőségűek lesznek a kezdeményezés sikerében. Magyarországról a szükséges aláírások felét várták, azaz félmilliót. Az Európai Unióban még két olyan ország van, ahol több százezres magyarság él, ezek Románia és Szlovákia, amelyekből negyedmillió, illetve 50 ezer aláírást vártak. Vagyis Magyarország, Románia és Szlovákia összesen nyolcszázezres számú támogatást vállalt. Ezekhez képest a jelenlegi számok valóban biztatóak, Magyarországról 565 667, Romániából 291 914, Szlovákiából pedig 57 421 aláírásról szólnak az előzetes tájékoztató adatok. Azaz, ebből a három országból 915 ezren csatlakoztak eddig a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez. Természetesen, nem kizárólag a magyarok.

Minden aláírás ugyanannyit ér!

Fontos hangsúlyozni, hogy az 1 millió érvényes aláírás szempontjából a többi országban szerzett aláírások is éppúgy számítanak, mint a küszöböt teljesítők esetében. A magyar aláírások mellett a sikerhez elengedhetetlenül szükséges más őshonos nemzeti kisebbségek aktivitása is, hiszen a magyarok egyedül nem tudták volna teljesíteni, hogy meglegyen a legalább hét országra vonatkozó küszöb. Emellett fontos az is, hogy az aláírásgyűjtés sikere valamennyi Európában őshonos nemzeti kisebbség alapvető érdeke.

Jöhetnek majd az összegzések

A következő napokban több szempontból vesszük majd górcső alá a Minority SafePack számadatait. Tesszük ezt a különböző országok és a különböző őshonos kisebbségek szemszögéből is. Ma egyetlen országgal kezdünk, a folytatásban természetesen a Felvidékre kiemelt figyelmet fordítunk. Mint ismeretes, Szlovákiában a FUEN tagszervezeteként a Magyar Közösség Pártja vállalta az aláírásgyűjtés megszervezését, ehhez az aktivitáshoz az elmúlt év során további civil szervezetek is csatlakoztak.
A mai nap az aláírók felé irányuló köszöneté, és egy utolsó hajrára való buzdításé! Erre azért is szükség van, mert most még nem tudható, hogy az ellenőrző szervek bürokráciáján mennyi aláírás akad fenn.

Köszönet Magyarországnak!

Az az egy ország, amellyel az összeurópai aláírásgyűjtés összegzését elkezdjük, természetesen Magyarország, amely nem csak az aláírások számát tekintve egyedülálló. Magyarországon ugyanis elsősorban nem az őshonos kisebbségek tagjaihoz tartozó személyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, hanem a többségi nemzethez tartozók fejezték ki szolidaritásukat és együvé tartozásukat a Magyarország államhatárain túl élő nemzettársaikkal szemben! Emellett természetesen tudatosítjuk, hogy Magyarországon is élnek más nemzeti közösséghez tartozó polgárok, és az ő támogatásukat ugyanúgy köszönjük, mint a magyarországi magyarokét.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Magyarország milyen körülmények között teljesítette a vállalását: a Minority SafePack finise ugyanazon a héten van, mint a magyarországi országgyűlési választások! Látjuk, hogy milyen „lecsapódásai” vannak Magyarországon a brüsszeli témáknak, és mégis okosan, taktikusan, megfontoltan elérték, hogy a magyarországi választópolgárok nem keverték az őshonos kisebbségek támogatását a Brüsszellel folytatott küzdelemmel. Kiváló döntés volt, hogy nem a Fidesz koordinálta az aláírásgyűjtést, hanem azt a Rákóczi Szövetség tette. Így Magyarországon egyfajta pártokon felüliséggel sikerült párosítani az aláírásgyűjtést. Ugyanakkor a magyar kormány nem zárkózott el egy pillanatra sem a kezdeményezés támogatásától, sőt, éppen ellenkezőleg. Emlékezzünk például csak arra, hogy milyen nagy hírértéke és ösztönző hatása volt annak, amikor Orbán Viktor miniszterelnök csatlakozott az aláírókhoz. Sokadszorra is bizonyítást nyert, hogy nem csak nevében, hanem cselekedeteiben is nemzeti kormánya van Magyarországnak.

És miután még mindig van néhány óra a Minority SafePack aláíróihoz való csatlakozáshoz, aki még nem tette meg, ma még – utoljára — itt megcselekedheti. Hajrá!

Felvidék.ma