A Minority SafePack aláírásait a FUEN elnöke adja le Besztercebányán

Április 3-ig még aláírhatják a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés petícióját (Minority SafePack). A papíralapon gyűjtött íveket a FUEN elnöke a belügyminisztérium besztercebányai részlegén adja majd le április 12-én.

A Magyar Közösség Pártja a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést kidolgozó FUEN tagszervezeteként értesíti az aláírásokat papíralapon gyűjtő felvidéki szervezeteket, hogy a 211/2011/EU rendelet 8. cikk (1) bekezdés értelmében, az aláírásgyűjtést szervező polgári bizottság megbízottjaként a FUEN elnöke, Vincze Loránt, április 12-én 13.00 órakor adja át a Szlovákiában összegyűlt támogató aláírásokat az SzK Belügyminisztériumának besztercebányai részlegén (Námestie Ľ. Štúra 1, Besztercebánya).

„Felhívjuk az aláírásokat papíralapon gyűjtő felvidéki szervezeteket, hogy az összegyűlt aláírásokat április 10-ig juttassák el a Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházába (Čajakova 8, Pozsony) vagy a Fórum Kisebbségkutató Intézetbe (Parkova 4, Somorja), avagy április 12-én 12.30 órakor személyesen adják át a FUEN elnökének az SzK Belügyminisztériumának besztercebányai részlegén” – közölte a Felvidék.ma-val az MKP sajtóosztálya.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az egyik közösségi portálon közzétett hétfő esti közleményében arra buzdít, hogy még ha sikerült is átlépni az EU által megkövetelt egymilliós küszöböt, az utolsó órákban se álljon le az aláírások gyűjtése.
Az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete megállapította: több mint 1 millió ember erősítette meg aláírásával, hogy “igazságosabb és egyenlőbb Európát akar” az őshonos közösségek számára.

A minority-safepack.eu honlapon közölt adatok szerint kedd délelőtt 1 192 165-nél tartott az aláírásgyűjtés. A rendszerbe 746 762 online aláírás, és 445 403 papíron gyűjtött aláírást vezettek be. A honlapon közölt adatok szerint Magyarországon gyűlt össze a legtöbb aláírás: itt 565 667-en támogatták a kezdeményezést. A támogatók rangsorában Románia következik 291 914, Szlovákia 57 421, Spanyolország 53 452, Bulgária 23 291 aláírással. A felsoroltak mellett Horvátországban, Dániában, Lettországban, Litvániában és Szlovéniában sikerült még meghaladni az EU által megszabott országos küszöböt.

Felvidék.ma