A Selye János Egyetemen is aláírható a Minority SafePack

Február utolsó napjaiban a komáromi Selye János Egyetemen is aláírható a Minority SafePack petíció. Az egyetem hallgatói önkormányzata és a Jókai Mór Diákkör jóvoltából 2018. 02. 26-tól 28-ig a Selye János Egyetem Konferencia központjában és Tanárképző Karán személyesen aláírhatók az európai-szintű kezdeményezés ívei mind papír- mind online formában.

A diákszervezetek aktivistái mindhárom nap reggel nyolctól délután négyig lesznek elérhetők az egyetem épületeinek előtereiben.

A Minority SafePack többek között a Federal Union of European Nationalities (FUEN) kezdeményezése, melynek célja, hogy az őshonos európai kisebbségek jogai előtérbe kerüljenek, illetve azokat kiterjesszék.

A petíció sikeréhez elengedhetetlen, hogy április 3-ig egymillió aláírás gyűljön össze, más esetben az Európai Bizottság nem köteles foglalkozni vele. Hatalmas esély ez minden nemzeti kisebbségnek, hiszen az egymillió aláírás esetén az Európai Bizottság által kidolgozott, kisebbségeket védő törvénycsomag kötelező érvényű lesz az EU minden tagállamára nézve.

A Minority SafePack petíciót több szervezet is támogatja. Többek között a Nyíregyházán megrendezett Magyar Ifjúsági Konferencián  is hangsúlyozták az összefogás fontosságát. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is aláírta a kezdeményezést. A miniszterelnök az interneten keresztül csatlakozott az aláírókhoz, közösségi oldalán egy videót is megosztott, melyben rámutat: „Ez egy fontos dolog. Arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett. Írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, mellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait” – mondta.

A hét elején az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának az uniós polgárságról szóló nyilvános meghallgatásán szintén szóba került az őshonos nemzeti kisebbségek védelmének ügye.

Február elejei adatok szerint már több mint hatszázezren írták alá a kezdeményezést.

(Diákhálózat/Felvidék.ma)