A Köldökzsinór Program már elérhető a felvidéki magyarok számára is

Január 1-jétől igényelhető a 2017. június 30-a után született felvidéki gyermekek esetében az egyszeri anyasági támogatás és az életkezdési támogatás, az ún. babakötvény. Ezt a két támogatást biztosítja a magyar kormány a határon túli gyermekek részére, a Köldökzsinór Program keretében.

A program beindulásáról Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke ma nyilatkozatot adott ki, és biztatja a felvidéki magyar családokat, hogy éljenek a lehetőséggel. Elsősorban a pozsonyi és kassai konzulátus jogosult eljárni a kérelmek ügyében, emellett a Szövetség a Közös Célokért irodáiban is segítséget kapnak az érdeklődők.

„Mivel a szlovákiai magyarok számára a hatályos szlovákiai jogszabályok tiltják a kettős állampolgárságot, a megszabott feltételek közül a magyar állampolgárságot a szlovákiai magyar igénylők esetében a Magyar igazolvány helyettesíti. Az igazolványt a magyar konzulátusokon és a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) irodáiban kérvényezhetik a jogosultak. Az anyasági támogatás (64 125 Ft összegben), amely gyermekenként egyszer igényelhető a születést követő hat hónapon belül a Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermek édesanyja részére. A Magyar Igazolvánnyal rendelkező, szlovákiai magyarok – gyermekenként 42.500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak, és Start-számlát is nyithatnak” – olvasható az alelnök asszony tájékoztatásában, és felajánlotta, hogy a b.nemeth.g@gmail.com címen ő is szívesen ad tájékoztatást.

Az eljárásról megkérdeztük Pogány Erzsébetet, a SZAKC igazgatóját, aki elmondta, hogy a támogatási kérelmek a pozsonyi és kassai konzulátusra nyújthatók be. Kapcsolatba lépett a két konzulátussal még az ünnepek előtt, és a pozsonyi konzulátussal az eljárási rendben felmerülő néhány tisztázandó kérdésről most egyeztetnek.

Az ügyintézésben a felvidéki magyaroknak a SZAKC munkatársai segítséget nyújtanak, és úgy, ahogy a Magyar igazolvány iránti kérelmeket is a két konzulátusra juttatják el, a szülők és a konzulátus közötti kapcsolatfelvételt is a SZAKC irodái készségesen  intézik.

Az első lépés, hogy az újszülöttnek is Magyar igazolványt kell készíttetni, ehhez egy szabályos igazolványkép kell, valamint a gyermek szlovákiai anyakönyvi kivonata és a szülők Magyar igazolványa is. Ha a szülő nem rendelkezik Magyar igazolvánnyal, akkor azt igényelni kell a gyermekével együtt, ehhez is igazolványkép és személyazonossági igazolvány szükséges.

A SZAKC igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az anyasági támogatás esetében a 2017. július 1. után született gyermekek esetében hat hónapon belül kell a kérelmet benyújtani, azaz a júliusi babák esetében január 31-e a határidő, itt tehát gyorsan kell lépni.

Forduljanak bizalommal a SZAKC irodák munkatársaihoz, akik segítenek a kérelmek benyújtásában és intézésében.