A pszichológus szemszögéből a lelki elsősegélyről

Nagy Annamária, pszichológus

Nagy Annamária pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte diplomáját. Komáromban végzi munkáját, de találkozhattak vele már Dunaszerdahelyen is, a FEMIT, a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás előadás-sorozatain és konferenciáin. Vele beszélgettünk az október 28-án elindított Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálattal kapcsolatban.

Újdonság a Felvidéken, hogy helyi tarifával két szolgáltató telefonszáma a 0904 500 338-as (T-Mobile) és a 0918 500 333-as (Orange) 24 órában hívható. A segítséget kérő pedig névtelenül – anyanyelvén – magyarul oszthatja meg problémáit, nehézségeit a vonal túloldalán lévő önkéntesekkel. Sok kérdés foglalkoztatja a szakembereket és az utca emberét is a témával kapcsolatban.

Hogyan látja, milyen a felvidéki családok, fiatalok mentális helyzete?

Előadásaim után felajánlom a négyszemközti beszélgetés lehetőségét, amivel a diákok/szülők egy része mindig szívesen él. Előfordul, hogy bizonyos kérdéssel kapcsolatban konkrét segítséget várnak (pl. közelben tevékenykedő szakember elérhetőségét), ám az is nagyon gyakori, hogy csupán ventilálni szeretnének. A helyzetükről, érzéseikről beszélni, úgymond „kiadni” magukból a feszültséget, a titoktartás és az értő figyelem biztonságot nyújtó jelenlétében. Úgy gondolom, erre igen nagy igény van a Felvidéken, éppen úgy, ahogy más területeken is.

Melyek azok a lelki eredetű problémák, amelyek a legjellemzőbbek ránk?

Gyakoriak a stresszel összefüggő nehézségek – szorongás, álmatlanság, egyéb szomatikus tünetek, illetve az affektív zavarok- főként a depresszió. Szlovákiában a pszichiátriai ellátás nagy százaléka tudatmódosító szerek (elsősorban alkohol) használata miatt válik szükségessé. Ebből kifolyólag rengeteg olyan esettel találkozom, ahol a környezet megsínyli az egyik (vagy több) családtag függőségét.

A magyar nyelvű szociális ellátás mennyire hozzáférhető ma Szlovákiában?

Tudomásom szerint a szociális ellátó intézményeknek nincs olyan kötelezettsége, hogy biztosítsák az ellátást a kisebbségek anyanyelvén. Mindazonáltal a tapasztalatom az, hogy a magyarlakta területeken megoldható az anyanyelvi ellátás igénybevétele, informális úton elérhetőek a megfelelő szakemberek.

Mennyire van létjogosultsága egy magyar nyelvű lelki elsősegély vonalnak?

Mivel minden iskolai előadásom után megkeres egy-két tétova fiatal, vagy tanácstalan szülő, azt kell mondanom, mindenképpen szükség van egy elsősegély vonal létrehozására. Fontos, hogy az anonimitásukat megőrizve segítséget, információt, megerősítést kérhessenek egy arra felkészült személytől.

Kinek tudja ajánlani, hogy éljen a lehetőséggel, és hívja ezeket a telefonszámokat?

Szakmailag magas színvonalú szolgáltatásról van szó, ezért bátran merem ajánlani bármilyen lelki problémával küzdő személynek. Egyszerűbb esetben az egyszeri hívás is elegendő, ám ha az ügyeletes úgy ítéli meg, további segítséget javasol a telefonáló lakóhelyének elérhető közelségében.