A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szerepe a Kárpát-medencében

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) munkatársa, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat koordinátora

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) fennállásának 30. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartottak november 11-én, Budapesten.

A rendezvényre a magyarországi alapító szolgálatok mellett meghívást kaptak a határon túli szolgálatok képviselői is. Így a kárpátaljai szolgálat, amely 2014 októberében jött létre, és a legfiatalabb a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, amely 2016 októbere óta működik és hívható.

Az ünnepi program köszöntőjében Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kiemelte: „Ebben a személytelen világban nagyon fontos, hogy a vonal végén olyan személy veszi fel a telefont, aki mindig elérhető és szakértő odafigyelést tud nyújtani annak, akinek kilátástalannak tűnik az élete, segítségre van szüksége. Az önkéntesek megfelelően tudnak hallgatni, kérdezni, és ehhez legdrágább kincsüket, a szabadidejüket áldozzák fel.”

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára

Novák Katalin bejelentette, hogy a kormány több mint egymilliárd forintot fordít a magyarországi kríziskezelő szolgálatok fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében. Ebből a forrásból megvalósulhat ötezer ember képzése, kétszáz önkéntes segítő tréningje, valamint több infrastrukturális és humánfejlesztés. A cél a szolgáltatások hatékonyságának tökéletesítése minőségi és mennyiségi értelemben is, valamint működésük színvonalának minél egységesebbé tétele.
Reményeik szerint a határon túli szolgálatok lehetőséget kapnak majd, hogy részt vegyenek ezekben az újonnan induló szakmai képzésekben és programokban.

Székely András, a LESZ elnöke összefoglalta a szövetség múltját és jelenét, elmondta, hogy Magyarországon 1970 óta működik ilyen telefonos szolgálat. A szövetséget azonban 1986-ban alapították, amely ma 18 szolgálatot fog össze, több mint 500 önkéntessel. Tagjai a 30 év alatt közel két és fél millió hívást fogadtak.  2011 nyarán, Magyarországon a térségben elsők között vezették be a mobilról is ingyenesen, éjjel-nappal hívható, 116-123-as, lelki elsősegélynyújtást biztosító telefonszámot.

Székely András, a LESZ elnöke
Székely András, a LESZ elnöke

„A 30 év alatt láthatjuk, hogy sokszor megújult a szervezet, mindig tudott alkalmazkodni a kor igényeihez és a technika fejlődéséhez. A XXI. században sincs ez másképpen. Most is vannak új kihívások, a LESZ azonban készen áll” – hangsúlyozta Székely András.
Török Orsolya, a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője köszönetét fejezte ki, hogy a LESZ ablakot nyitott egy olyan világra, ahol nagy szükség van a lelki egészségvédelemre. Kárpátalján, akárcsak Felvidéken nem mindig természetes a segítségkérés. Sok mindent megoldanak az emberek egymaguk, de a jelen kori problémákra nem feltétlenül vannak felkészülve, s egy-egy kritikus helyzetben jól jön a lelki segítség.

„Köszönjük, hogy a LESZ 2014 óta fogadja a kárpátaljai segélyhívásokat, és magyar nyelven tudnak segítséget kérni a bajban lévők. Köszönjük, hogy 2015 májusában Beregszászon létrejöhetett az I. Kárpát-medencei Telefonos Nyílt Nap, s ezáltal elindult egy olyan körforgás, amely már nem reked meg Magyarország hivatalos határainál. Kívánom, kívánjuk, hogy a LESZ új lendületet véve vágjon neki a következő 30 évnek, immár velünk, határon túliakkal együtt”- mondta Török Orsolya.

 Török Orsolya, a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője
Török Orsolya, a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) munkatársa, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat koordinátora röviden ismertette, hogy október 28-án, Komáromban Pogány Erzsébet a SZAKC igazgatója jelentette be a felvidéki elsősegély telefonszolgálat indulását. Köszönetét fejezte ki a LESZ vezetőségének, hiszen a nagy múltú szervezet támogatása, szakmai segítsége nélkül a felvidéki emberek lelki egészségének a védelme ebben a formában nem valósulhatott volna meg. „Előremutató az a gondolkodás, amelyet a LESZ képvisel, egy olyan szolgálat létrehozásával, amely a kárpát-medencei magyarságot a telefonos lelki elsősegély szolgálattal is össze akarja fogni” – emelte ki a koordinátor.

A program a szakmai előadások után a 30. jubileumi ünnepséggel zárult.