Ősszel is meghirdetik a miniszteri ösztöndíjas részképzést!

ŐSSZEL IS MEGHIRDETIK A MINISZTERI ÖSZTÖNDÍJAS RÉSZKÉPZÉST!
A BEFOGADÓ NYILATKOZAT MÁR LETÖLTHETŐ

Felhívjuk az érdeklődő szlovákiai magyar hallgatók figyelmét, hogy hamarosan várható a részképzős pályázat megjelenése a 2015/2016. tanév őszi félévére!

 A határon túli magyar hallgatók magyarországi részképzéses ösztöndíjazásának célja:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az ösztöndíjakkal a szülőföldi értelmiség továbbképzését és utánpótlását kívánja támogatni. A részképzések biztosításával az EMMI lehetőséget nyújt a határon túli magyar hallgatóknak a magyar nyelven elsajátítható tudásmennyiség kiszélesítéséhez, a tudományos, kutatói tevékenységük folytatásához, illetve elősegíti az anyaországgal folytatott intenzív oktatási-szakmai kapcsolattartást.

 Milyen képzésekben vehetnek részt a miniszteri ösztöndíjas részképzős határon túli magyar hallgatók?

A Kedvezménytörvény hatálya alatt álló horvát, román, szerb, szlovák és ukrán állampolgárságú személyek a magyarországi felsőoktatási intézményekben kizárólag nappali munkarendű alap-, egységes (osztatlan) és mesterképzésben vehetnek részt miniszteri ösztöndíjas részképzésben. 

 Fontos változás a korábbi pályázati kiírásokhoz képest, hogy a 2015/2016-os tanév őszi félévében csak az állami vagy egyházi fenntartású magyarországi felsőoktatási intézmények fogadhatnak magyar állami ösztöndíjas / államilag támogatott, nappali munkarendű alap-, osztatlan vagy mesterképzésükre miniszteri ösztöndíjas határon túli magyar hallgatókat!

 A pályázathoz az eddigieknek megfelelően most is szükséges csatolni a magyarországi fogadó intézménytől kapott befogadó nyilatkozatot. Mivel közeledik a vizsgaidőszak a magyarországi intézményekben és a nyári szabadságolások miatt számolni kell azzal, hogy az ügyintézés szünetel az egyetemeken, ezért erősen javasoljuk a befogadó nyilatkozat beszerzését, intézését már most azon hallgatóknak, akik magyarországi részképzést terveznek, vagy részképzésen gondolkoznak a 2015/2016 őszi félévére vonatkozóan!

Segítség az időtartamok megadásához:

– Teljes szemeszter esetén: a 2015/2016-os tanév őszi szemeszterében a fogadó magyarországi felsőoktatási intézmény által meghatározott tanévbeosztás szerinti kezdőnapjától minden esetben 5 hónap

Tanulmány út esetén: az időpontok 2015. október 1. és 2016. január 15. közé eshetnek országonként különbözően:

– Horvátország:  1-3 hónap
– Erdély : 0,5-3 hónap
– Vajdaság: 0,5-3 hónap
– Szlovákia: 0,5-3 hónap
– Kárpátalja: 1-2 hónap

A részképzős miniszteri ösztöndíj pályázatot részben elektronikusan, részben papíron kell majd beadni a szülőföldi irodákban! Kérjük, kísérjék figyelemmel a Szövetség a Közös Célokért honlapját: www.szakc.sk

 A Befogadó nyilatkozat letölthető ITT>>>

A felsőoktatási intézményeknek szóló Tájékoztatót megtekinthetik ITT>>>

A Tájékoztatót annak érdekében tesszük közzé, hogy a fogadótanár keresésben a leendő pályázó tudjon mire támaszkodni a fogadó intézménynél.