A Családlánc felvidéki szervezeteinek nyilatkozata az iskolatörvény módosításáról

A Családlánc felvidéki szervezetei a Szlovákiában szeptember 1-én hatályba lépő iskolatörvénnyel kapcsolatban egy nyilatkozatot adnak ki, amelynek a Felvidék.ma helyet adott.
A Családláncba tömörülő, a családokkal és a gyermekekkel foglalkozó szlovákiai magyar szervezetek vezetői szerint a szlovákiai magyar közösség iskoláinak sikeres megmaradásához, fejlődéséhez összehangolt cselekvésre van szükség. 
Ennek a kezdeményezésnek az eredményeképpen jött létre ez a nyilatkozat, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében olvashatnak.

 

Nyilatkozat

2013. december 5-én elfogadott és 2015. szeptember 1-től hatályos iskolatörvény módosításáról

Mi, a Családláncba tömörülő, a családokkal és a gyermekekkel foglalkozó szlovákiai magyar szervezetek vezetői ezennel kinyilvánítjuk, hogy a szlovákiai magyar közösség iskoláinak sikeres megmaradásához, fejlődéséhez összehangolt cselekvésre van szükség.
Ennek feltétele, hogy a közösségünk politikai és érdekképviseleti szervezetei, a szülők, a pedagógusok, az önkormányzatok és a civil szervezetek kiemelten és felelősségteljesen kezeljék a felvidéki magyar közoktatás ügyét, elkötelezetten kiálljanak a települések kisiskoláinak megtartása, optimális kistérségi és országos iskolahálózat mellett, a minőségi, eredményes munkát végző iskolák érdekében.
A kisiskolák léte pozitív jövőképet jelent a települések számára. Ahol megszűnik az iskola, ott a település kulturális leépülése is bekövetkezik. Fontos, hogy az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtegyenek a veszélyeztetett oktatási intézmények megtartása és működésük hatékonysága érdekében.

Felszólítjuk az önkormányzatok, szülői szervezetek, iskolatanácsok vezetőit, a polgármestereket és iskolaigazgatókat, hogy kezdeményezzék a közös gondolkodást a felelős szervezetekkel, a civil szférával és a politikai pártokkal, együtt lépjenek fel a kisiskolák megmentése érdekében.

A veszély valóságos, a felmérések szerint a 263 iskolából az alacsony diákszám miatt a törvény értelmében 121 iskolát fenyeget a bezárás, összesen 191 iskolát érint negatívan a törvény. A diáklétszámokra vonatkozó törvényi előírásokat összesen 72 iskola teljesítette a 2013/14-es tanévben.

Sürgető feladat, hogy kistérségi oktatási konferenciákon és szakmai programokon minél szélesebb körben vitassuk meg a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség szakmai javaslatait.

Mindannyiunk felelőssége az anyanyelvű oktatás, a közösség megmaradása, jövője, a kulturális örökség megtartása, átadása és fejlesztése, politikai álláspontok nélkül. Ezért kérjük a polgármestereket, az óvodák és iskolák igazgatóit, valamint a szülőket, hogy a helyi és a kistérségi körülményeket figyelembe véve vállalják fel magyar óvodák és kisiskolák megmentéséhez szükséges többlet költségeket, működtetésükhöz szükséges kihívásokat.

Felhívásunkhoz támogatóan csatlakozik a magyarországi központú Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (www.kcssz.hu), amelynek szervezésében bontakozott ki 2012-ben a Kárpát-medencében, a Magyarországgal szomszédos országokban a családdal foglalkozó magyar civil szervezetek Családlánc mozgalma. 

A Családlánchoz csatlakozott felvidéki szervezetek közös jellemzőjeként, mi is feladatunknak tekintjük a család intézményének erősítését, a magyar nyelv, oktatás, hagyomány és kultúra értékének az ápolását, fennmaradását a magyar közösség építését.

A Családlánc folyamatosan bővül, jelenleg mintegy 20 tagszervezete van Szlovákiában, közöttük a szervezetek tevékenységét koordináló Szövetség a Közös Célokért társulás kezdeményezi, hogy fogjunk össze az anyanyelvi oktatás megmaradásának védelmében, Szlovákiában is.

Partnerként tekintünk minden, olyan felelős szervezetekre, az egyházakra, mint iskolafenntartókra, önkormányzatokra és minden olyan civil szervezetre, amelyek felsorakoznak a magyarság értékeinek megőrzése mellett.

Kelt: 2015. április 27-én, Pozsony

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Budapest, Dr. Szabó Endre

Carissimi Non-profit Alap, Tóth Erika

Csütörtökiek Szent Jakab Polgári Társulása, Csallóközcsütörtök, Nagy Tibor

Diakonia Reformata n.o., Szlovákiai Református Keresztény Egyház, Komárom, Rácz Jolán

Fecske Nagycsaládos Egyesület, Pozsony, Sallay Teréz

Fecske Nagycsaládos Egyesület, Kolon, Tóth Attila
Felvidéki Népviseletes Babamúzeum, Búcs, Szobi Eszter

Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás, FEMIT, Dunaszerdahely, Győri Margit

Gömöri Kézművesek Társulása, Várhosszúrét, Nagy György

Jóindulat – Dobroprajnosť Polgári Társulás, Somorja, Puss Sándor SJ

Jó Pásztor Nonprofit Szervezet, Perbenyík, Szabóné Kozár Éva

Keresztény Ifjúsági Közösségek, Andód–Pozsony, Kenderessy Gábor

Komáromi Protestáns Nőegylet, Komárom, Dr. Körtvélyesi Piroska

KUCKÓ Polgári Társulás, Komárom, Bodzás Gergely

Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, MÁNCSE, Pered, Pásztor Csaba

Nagycsaládosok Egyesülete, Kistárkány, Buzogány Katalin

Nagymagyari Kulturális Közösség, NAKK, Pőcz Ibolya

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Dunaszerdahely, Csémi Szilárd

Szövetség a Közös Célokért, Pozsony, Pogány Erzsébet

VITA HUMANA Egyesület, Somorja, Bándy Katalin