SZAKC elnökségi ülés Budapesten, a Pesti Vigadó épületében

A  Szövetség a Közös Célokért társulás 2014. szeptember 19-én elnökségi ülést tartott Budapesten az impozáns Pesti Vigadó épületében. 

A termet a Vigadóban székelő Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György ajánlotta fel a SZAKC részére. A Duray Miklós elnök vezette társulás elnöksége áttekintette az idén július 12-én Martoson tartott közgyűlésének döntéseit. A 17 szervezetből álló társulás közgyűlése megválasztotta az elnökséget, és javaslatot tett az elnök és alelnökök személyére.  Az SZAKC elnöksége:  Bárdos Gyula (Csemadok), Duray Miklós (MKP);  Mézes Rudolf (SZMSZSZ);  Jókai Tibor (SZMPSZ), Csémi Szilárd (Cserkészszövetség);  Knirs Imre (Egy Jobb Komáromért PT); Dániel Erzsébet (LIMES – ANAVUM), Pásztor István (Rákóczi Baráti Kör), Ladányi Lajos (Zoboralja Közhasznú Társulás), Cservenka János (Cservenka Alapítvány), Pallag György (Kárpátia Sport PT), Pásztor Csaba (Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete), Z. Urbán Aladár (Palóc Társaság), Papp Sándor (Pro Kalondiensis PT), Wirth Jenő  (Reviczky Társulás), Rubovszky András  (Budapesti Széchenyi Társaság), Gubík László (Via Nova). 
Az elnökség a SZAKC közgyűlésének javaslatára a budapesti ülésen ismét megválasztotta Duray Miklóst elnöknek, az alelnöki tisztségekbe pedig Ladányi Lajost és Mézes Rudolfot. A vitában áttekintették a Kárpát-medence magyar civil szervezeteinek kapcsolatainak alakulását, illetve fejlesztésének lehetőségeit.

A Pesti Vigadóban
Az elnökségi ülés után a résztvevők megtekintették a patinás Pesti Vigadó épületét, annak tárlatait.  A mai Vigadó helyén a 19. században a Redoute állt – itt mondta híres beszédét Kossuth Lajos: “Uraim, a haza veszélyben van…”. a társadalmi élet fontos helyszíne volt, az évtizedek alatt többször a lebontás veszélye fenyegette. A Vigadó Magyarország zenei fejlődésének is fontos épülete. Budapest legnagyobb és legelőkelőbb hangversenytermében a magyarországi és külföldi zenei élet nagyjai léptek fel, köztük Liszt Ferenc is. A dísztermet mára átalakították, akusztikáját feljavították. A magyar kortárs képzőművészet egyik legfontosabb bemutatóhelye a Vigadó Galéria. 
A SZAKC elnökségi tagjai megtekintették a magyar építészet kimagasló személyiségének, Makovecz Imrének a kiállítását. A Pesti Vigadó épülete különböző konferenciáknak, banketteknek, fogadásoknak is helyszíne. A 2011-ben megalkotott alaptörvény értelmében a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté alakult át, megkapta a felújítása végéhez közeledő Pesti Vigadó tulajdonjogát. A mai Vigadójában eredeti szépségében pompázik a díszteremsor, régi fényében tündököl a főlépcsőház, az előcsarnok, megújult a kamaraterem.

Széchenyi-ünnepség
Kora este a SZAKC elnökségi tagjai is részt vettek a Széchenyi-ünnepségen. A Magyar Tudományos Akadémia előtt álló Széchenyi István szobornál a SZAKC nevében Duray Miklós, Mézes Rudolf és Pásztor István koszorúztak.  Az elnökségi tagok részt vettek a Széchenyi Társaság díjkiosztó emlékestén is az MTA épületében. Felvidéki díjazott is volt, a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas Dobos Lászlót méltatták, a díjat özvegye, Dobos Éva vette át.

A meghívó megtekinthető ITT>>>