Beszámoló a Szövetség a Közös Célokért 2014. évi tevékenységéről

A Szövetség a Közös Célokért társulás legutóbbi közgyűlésére 2014. július 12-én Martoson, a Martosi Szabadegyetem keretében került sor. A közgyűlés után két elnökségi ülést tartottunk: 2014. szeptember 19 – én a Budapesten, a Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia vendégeként, majd 2015. április 12- én Budapesten, a parlament Esterházy János termében, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnökének vendégeként. Részt vettünk a Rákóczi Szövetség ünnepi megemlékezésén a Felvidéki Kitelepítettek Emléknapján.

Előterjesztette: Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója

A Szövetség a Közös Célokért társulás legfontosabb tevékenységei:

  •  A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényből adódó lehetőségekről való tájékoztatás
  • A Felvidék.ma hírportál működtetése
  • Régiófejlesztésre irányuló programokban való részvétel
  • EU-s források felhasználásával a szlovák-magyar határ menti együttműködés segítése, az Info-net hálózat működtetése, a www.info-net.sk oldal továbbfejlesztése, adatbázis kezelése.
  • Pályázatfigyelés – magyarországi, szlovákiai és EU-s pályázati lehetőségek követése
  • A Családlánc, gyermekekkel, családokkal foglalkozó felvidéki szervezetek hálózatának felvidéki építése
  • A SZAKC társulás tagszervezetei számára közös egyeztető fórum működtetése, közösségszervező munkába való bekapcsolódás a Felvidéken
  • Kárpát-medencei kapcsolatok erősítése, különböző Kárpát-medencei hálózatokban való részvétel, együttműködés: MÁÉRT, KMKF, CET, NSKI, MTVA

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényből adódó lehetőségekről való tájékoztatás

A szomszédos államokban élő magyarokra vonatkozó törvényből adódó lehetőségekről 2002 januárjától a felvidéki magyarok a Pozsonyban és Kassán működtetett magyarországi konzulátusokon, illetve a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás által működtetett tájékoztató irodahálózat segítségével tájékozódhatnak.
A SZAKC irodáiból az igazolványok iránti kérelmeket továbbítjuk az illetékes konzulátusra, és az elbírálás után, a kérelmező meghatalmazása alapján átvesszük a kész igazolványt, és eljuttatjuk a kérelmezőhöz. A közigazgatási eljárásnak nem vagyunk része, mégis a mi munkánktól is nagyban függ, hogy a kérelmezők elégedettek-e. Folyamatosan kapcsolatba kerülünk a polgárokkal, az igazolvánnyal járó lehetőségekről, egyéb ügyekkel kapcsolatban is kérnek tájékoztatást.
A Magyar Igazolványok 2007. június 20-tól korlátlan ideig érvényesek, vagyis az érvényességük határozatlan időre szól. Azonban azoknak a személyeknek, akiknek a kedvezmények bejegyzésére szolgáló oldalak beteltek (utazási kedvezmény, diák, pedagógus, oktatói kedvezmény bejegyzésére szolgáló oldalak), lehetőségük van pótfüzetet kérvényezniük.
Legújabb adataink szerint, 2014. június 30-ig a SZAKC munkatársai 125 543 Magyar Igazolvány, 671 Hozzátartozói Igazolvány és 6 942 pótfüzet igénylést dolgoztak fel, és juttatták el az okmányokat a polgárokhoz.
Az úgynevezett járulékos igazolványok adatai a tanévben: 176 érvényes diák,- oktatói-, és pedagóguskedvezményt intéztek, a 2013/2014-es tanévben 2013. szeptember 1-től 2014. június 30-ig.
2014. január 1-től – június 30-ig 1 747 Magyar Igazolvány, Hozzátartozói Igazolvány, pótfüzet és járulékos igazolvány iránti igénylést dolgoztak fel a Szövetség a Közös Célokért irodái.
Az irodák közül 2014-ben a legtöbb igénylő a komáromi irodában volt, 576 darab igazolvány és pótfüzet-igénylést nyújtottak be, a dunaszerdahelyi irodában 337 és a királyhelmeci irodában pedig 325 Magyar Igazolvány iránti kérelmet nyújtottak be.

Tájékoztatás a magyarországi oktatásban való részvétel feltételeiről, szülőföldi és magyarországi ösztöndíjak lehetőségeiről és a lebonyolításban való részvétel
A Balassi Intézettel megkötött szerződés értelmében a magyarországi felsőoktatási feladatokkal
kapcsolatos tájékoztató munkát végzünk, a tevékenységet, a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanáccsal együttműködve a komáromi iroda munkatársa koordinálja, de valamennyi tájékoztató iroda közvetíti a régióban az aktuális pályázatokról a tájékoztatást.

Felvidék.ma hírportál működtetése

A Felvidék.ma első szlovákiai magyar hírportált, amely a www.felvidek.ma címen érhető el, a Szövetség a Közös Célokért társulás működteti 2006-tól.
Naponta frissül, tényszerű, gyors és hiteles a tájékoztatásra törekszünk, a szlovákiai magyarság közéletét leginkább foglalkoztató híreket, eseményeket közöljük a portálunkon.
Szlovákiában meglehetősen rossz helyzetben van a magyar nyelvű tájékoztatás, ezért fontos, hogy a kezdetektől nemzeti elkötelezettségű, a felvidéki magyar közösség érdekeit és megmaradását szolgáló internetes “napilapunk” fennmaradjon.
A Felvidék.ma hírportál teret ad a magyar érdekeket taglaló írásoknak, és nem közöl bulvárhíreket, reklámokat.
Naponta frissülnek a Felvidék.ma fő rovatai: a Felvidék, Kitekintő, Nézőpont, Ajánló. A Felvidék rovat alrovataiba a Közélet, Politika, Gazdaság, Kultúra, Régió, Hitélet, Oktatás, Sport, Ifjúság, Múltidéző, Turistakalauz és Egyéb tematikájú cikkek sorolódnak. A Kitekintő rovat alrovatai: Kárpát-medence, Magyarország, Európa – Világ. A Nézőpont rovat alrovatai pedig Jegyzet – Kommentár, Vélemény, Publicisztika. Az Ajánló rovatban a Lapajánló, a Könyvajánló és az Autó alrovatok vannak. Összesen tehát majd mindennap 21 rovatot frissítünk. Naponta frissülő több ezer fotóból, folyamatosan bővülő Képgalériával rendelkezünk.
Kiemelt rovatunk a Felvidéki Magyarok elektronikus folyóirat, melyet negyedévente jelentetünk meg.
Komoly hangsúlyt fektetünk a felvidéki események, programok összegyűjtésére, ajánlására. Itt nyílik lehetőségünk, hogy a tagszervezeteink számára elhelyezzük a rendezvényekre szóló meghívókat. Állandóan frissül az Eseménynaptár és Pályázati felhívások rovatunk.
Kapcsolat rovatunk a kapcsolatteremtés lehetőségeként szolgál, elérhetőségeink mellett a levélküldés lehetősége is megvan, naponta kapjuk az olvasóink véleményét, hozzászólásait, amelyeket azután a Vélemény rovatban teszünk közzé.
A Hírlevél, a közösségi oldalakon való megjelenés az elmúlt időszakban új olvasókat eredményezett.
Sok más médiumnak szolgálunk hírforrásként, erről tanúskodik a Google által mért PageRank érték, a tízes skálán hatos értéket kaptunk, a szlovákiai magyar hírportálok közt a legmagasabbat, azaz ránk való hivatkozással elégedettek lehetünk.
Szeretnénk még több – velünk szellemi közösséget alkotó – médiummal kapcsolatot építeni. Erre szolgál a Felvidéki Média rovatunk, ahol megtalálhatóak a regionális lapok pdf formátumú lapszámai. Dolgozunk azon, hogy ez a rovat állandóan frissüljön, s minél több újságnak helyet tudjunk itt biztosítani.
A szerkesztési elvünk, hogy a szlovákiai, a szlovákiai magyar közélettel kapcsolatos híreket, eseményeket dolgozzuk fel, ez nagyon jó visszhangra talál az olvasóink körében, ezt a szerkesztési vezérfonalat a továbbiakban is követni fogjuk, hogy a híráradatban a mi portálunk arculata más legyen: sajátosan felvidéki magyar.
2014. március 9-én a portált Esterházy Emlékéremmel tüntette ki a Rákóczi Szövetség. Ezzel egy időben arculatváltást is eszközöltünk, s tavasztól megújult a Felvidék.ma. Korábban Teleki Pál Érdemérmet kaptunk a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumától.

Régiófejlesztésre irányuló programokban való részvétel

Az értékelt időszakban különös figyelmet fordítottunk az eddigi sikeres pályázatok eredményeinek megőrzésére:
A „Régiófejlesztés forrásai“ (PHARE 2OO3 program)
„A gazdasági és kulturális együttműködést megalapozó és segítő hálózat létrehozása“ (INTERREG IIIA Magyarország–Szlovákia–Ukrajna Szomszédság program)
„Határon átnyúló hálózatépítés a közös érdekek felismerése céljából”(HUSK/0801/1.5.1/0015)
Kulcs a sikerhez – Fókuszban a határ menti térség kis- és középvállalkozói versenyképességének a javítása (HUSK/0901/1.1.1/0015) Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013: „Közösen közös nyelven” – kis és középvállalkozóknak nyújtott szolgáltatásokra.
EU-s források felhasználásával felnőttképzési programok szervezése:
Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Határon átnyúló együttműködés a szakképzés és a felnőttképzés területén keretből a Győri székhelyű Graf-Get számítástechnikai Kft – akkreditált felnőtt-képzővel.
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretéből a Miskolci Egyetemmel „Gazdasági szakemberek képzése országhatáron átnyúló távoktatási hálózatban” (CROSSEDU)

Kárpát-haza Program

A budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) felkérésére a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) stratégiai partnere lett az NSKI Kárpát-haza fejlesztési programjának megvalósításában, a Kárpát-medencei fejlesztési szakértői hálózat létrehozásában.
Célja: szakmai párbeszéd kezdeményezése régiónként a nemzeti integráció fejlesztési rendszeréről, Kárpát-medencei fejlesztési szakértői hálózat létrehozása. a nemzeti integrációt szolgáló, Kárpát-medencei szintű fejlesztésekhez rendelkezésre álló regionális, helyi erőforrások felmérése, összegzése, részvétel a közös fejlesztési célok, programok és projektek jövőképközpontú, Kárpát-medencei szinten összehangolt rendszerének meghatározásában, illetve kidolgozásában, részvétel a folyamatos Kárpát-medencei szintű fejlesztési erőforrás- és tudásegyesítésben.
Időszerű, konkrét szakértői feladatunk: A Kárpát-medencei szintű fejlesztési projektek tervezéséhez, kidolgozásához kapcsolódó szakértői, tanácsadói tevékenység, összekötő szerep az NSKI és a régió adott szakterülete között, különös tekintettel a 2014-20-as operatív programokra: adat- és információgyűjtés, helyi sajátosságok közvetítése, elemzése, részvétel a megvalósíthatósági tanulmányok összeállításában, részvétel a Kárpát-medencei fejlesztési adatbázisok (szakértői, szervezeti, már elért projekteredmények) létrehozásában és folyamatos bővítésében.
Az NSKI felkérésére a Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozat első eseményére, a SZAKC szervezésében 2014. február 18-án Komáromban került sor.

A Családlánc felvidéki építése

A Szövetség a Közös Célokért csatlakozott és szervező erővel segíti a kárpát-medencei Családlánc építését 2013. július óta.
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) alapításában 2001-ben három szlovákiai nagycsaládos szervezet vállalt szerepet: a FECSKE Nagycsaládosok Társulása (elnöke Dr. Tóth Attila), a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (elnöke a peredi Pásztor Csaba), a Kistárkányi Nagycsaládosok Egyesülete (elnöke Buzogány Katalin).
A KCSSZ a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2012 tavaszán alakította meg a Kárpát-medencei Családláncot, amelynek célja, hogy felkutassa és összefogja a határon túli magyarlakta területeken a családdal foglalkozó civil szervezeteket, a nagycsaládos egyesületek mellé.
A Családlánc bővítése további tagokkal Felvidéken azonban sajnos két évig váratott magára, sokáig a felvidéki láncszem volt a leggyengébb a láncban.
A KCSSZ vezetői részt vettek 2013. július 18-án a tallósi Esterházy kastélyban megrendezett ünnepségen, több felvidéki szervezet összefogásával, a SZAKC hathatós közreműködésével megtartott emléknapon. Az alkalmat az adta, hogy 250 évvel ezelőtt itt nyílt meg az első magyar állami árvaház, és itt ünnepelte a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete megalakulásának 15. évfordulóját.
A KCSSZ vezetői itt kérték fel a Szövetség a Közös Célokért társulást, hogy koordinálja a Családlánc erősítése érdekében a szervező munkát a Felvidéken. Rövid idő alatt, 2013 júliusától több szervezet kérte a felvételét a Családláncba. Tizenegy új szervezet csatlakozásra Rozsnyón került sor, ahol „ A család a nemzet alappillére ” címmel 2013. november 8-án konferenciát szervezett a Szövetség a Közös Célokért társulás (SZAKC) és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ).  A csatlakozó szervezetek feladatul tűzték ki a gyermekekkel való foglalkozást, a család intézményének erősítését, ezáltal a felvidéki magyar közösség építését.
A szervezet építése során több emlékezetes eseménybe kapcsolódtunk be: 2013. szeptember 19-én a budapesti Operaház jóvoltából kapott meghívást kapott több mint ezer határon túli magyar néző, Guiseppe Verdi: Falstaff című operájának főpróbájára. Felvidékről a magyar családokkal foglalkozó szervezetek képviselői jutottak el a rendezvényre a SZAKC szervezésében.
Ezután 2013 szeptemberében részt vettünk a KCSSZ által szervezett őszi Családláncos találkozón Sonkolyoson, ahol megbeszéltük az együttműködés módját, az új szervezetek felkutatásának és becsatlakozásának a módját.
Az elmúlt év decemberében a SZAKC csatlakozott a Szövetség a Családokért elnevezésű szlovákiai mozgalomhoz. Ezt a mozgalmat huszonnégy szlovák, családokkal foglalkozó szervezet, konzervatív, keresztény értékrend képviselői hozták létre, és arra hivatott, hogy közös összefogással támogassa a házasság és a család intézményét Szlovákiában.
Kárpát-medencei családtalálkozót szervezett a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége február 15-én a magyar Országházban, a több száz vendég közt Felvidékről tizennégy, családokkal foglalkozó szervezet képviselői élvezhették a vendéglátást. Részt vettek a rendezvényen az egyes szervezetek vezetői és családok, akik odahaza önkéntes munkával segítik a saját egyesületüket, a felvidéki beszámolót a SZAKC igazgatója tartotta.
Nagytárkányban, Dunaszerdahelyen a Családlánc építését segítő szakmai fórum szervezésébe kapcsolódtunk be.

Szakképzés, felnőttképzés területén sikeres pályázatokat valósítottunk meg:

–    2012-2014 között a magyarországi Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Határon átnyúló együttműködés a szakképzés és a felnőttképzés területén” a Győri székhelyű Graf-Get számítástechnikai Kft – akkreditált felnőtt képzővel, ennek keretében 2014. május 14-én egy sikeres Audi gyárlátogatást szerveztünk 50 felvidéki érdeklődőnek, egy szakmai konferenciával egybekötve az Audi és győri munkaügyi hivatal illetékeseivel.
–    Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében „Gazdasági szakemberek képzése országhatáron átnyúló távoktatási hálózatban” (CROSSEDU) a Miskolci Egyetemmel együttműködve, 2012-2013 között.
–    A győri székhelyű Pro Innovum Kutatásfeljesztési Kft és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megbízásából 2014-ben bekapcsolódtunk az NFA KA 15/2012. „A szakképzésben és felnőttképzésben oktatók továbbképzése a duális szakképzésről, mint jó gyakorlatról” projekthez, helyzetfelmérési, gyorselemzési szakértő feladatot láttunk el. A szlovákiai magyar nyelvű szak- és felnőttképzést végző intézményekben végeztük el a helyzetfelmérést.

További területek, ahol az elmúlt évben feladatokat láttunk el:

Informatikai fejlesztési programban való részvétel, Emagyar pontok működtetése
Szórványnap – a Zoboralja Közhasznú Társulás által szervezett konferencia szervezésének szakmai és anyagi segítése
A Palóc Társasággal közösen a Magyar Kultúra Napja megünneplése – esszépályázat és ünnepség
Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szervezésének segítése, a Kárpátia Sport Polgári Társulással és az Aranycsapat Alapítvánnyal közösen,
Bethlen – szobor állítása Kolozsvárott 2013. október 23-án, SZAKC valamennyi tagszervezete nevében hozzájárulás
Nagy János Esterházy-szobor bizottsággal való együttműködés,
Pozsonyi Magyar Galéria programjainak segítése,
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa megalakulásának 50. évfordulója – ünnepség támogatása
Szíjjártó Jenő szellemi hagyatékának őrzése, lemez és könyv eljuttatása zenepedagógusoknak
Székesfehérvári partnerünkkel, a Tarsoly egyesülettel A Mi Európánk – vetélkedő szervezése középiskoláknak
CET, civil konferencia 2013. november12-én Budapesten, szakmai hozzájárulás, előadás.
Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatban felvidéki részvétel szervezése
Baross Gábor Terv kidolgozásában való részvétel, a Gazdaság.sk portál működtetése, Kárpát Régió Közreműködés a VIA NOVA Ifjúsági Csoporttal és más szervezetettel együt a Martosi Szabadegyetem megvalósításában.

Jegyzőkönyv a Szövetség a Közös Célokért közgyűléséről

Alapszabály-módosítás a SZAKC martosi közgyűlésén