Új ügyfélszolgálati iroda fogadja az egyszerűsített honosítási kérelmeket Budapesten

Új ügyfélszolgálati iroda fogadja az egyszerűsített honosítási kérelmeket 2011. január 3-ától Budapesten.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden újságírók előtt kiemelte: azt szeretnék segíteni az új irodával, hogy sorban állás és hosszas várakozás nélkül lehessen beadni a kérelmeket. Rámutatott arra, nagyon fontos feladat hárul az állampolgársági hivatalra és az új irodára abban a munkában, hogy a kérelmek beadása és fogadása minél zökkenő mentesebben és gördülékenyebben történhessen. Megjegyezte: ilyen összetett feladat előtt még nem állt a magyar államigazgatás. Répás Zsuzsanna felidézte, hogy az új parlament a nemzeti összetartozás kifejezésére fogadta el a nemzeti összetartozásról szóló törvényt és az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló jogszabályt. Ezek a jogszabályok arra hivatottak, hogy kifejezzék a magyar nemzetrészek egységét és egyenrangúságát – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Wetzel Tamás miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatban minden zökkenőmentesen halad, december közepére készen állnak majd a legtöbb fejlesztéssel a januári kezdésre. Elmondta, hogy eddig évente átlagosan négyezer állampolgársági kérelmet nyújtottak be, ezzel szemben most több százezerre számítanak az első évben, s utána is nagyszámú kérelemmel kalkulálnak. Kitért arra is, hogy eddig 12 hónap volt az elbírálási idő, amely most 3 hónapra csökken. Elmondta továbbá, hogy a kormány a nyár folyamán 830 millió forintot biztosított a fejlesztési munkákra, “ezt sikerült jól elkölteni, s még maradt is bizonyos forrás”. Közölte: a külképviseletek létszáma 49 fővel bővült, és további 20 fős tartalékállományt hoznak létre a külügyi tárcánál, ami bevethető lesz, ahol azt szükségesnek látják.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója elmondta: 18 munkatárssal kezdik meg az ügyfélfogadást a budapesti irodában, de ha a kérelmek magas száma azt indokolja, a munkatársak száma növelhető lesz. A fővárosi Üllői úton található irodában 12 pultnál egész nap fogadják majd a kérelmeket. A főigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a hivatal honlapján december elsejétől lehet időpontot kérni, eddig már több százan éltek ezzel a lehetőséggel. Az irodában pedig január 3-tól, az év első munkanapjától várják az ügyfeleket – hangsúlyozta. Kérelmeket egyébként a hivatal 24 ügyfélszolgálati irodáján lehet Magyarországon beadni, ezek közül 18 vidéken működik. Az érintett munkatársak speciális képzésen vesznek részt. Végh Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy az új, egyszerűsített honosítással foglalkozó igazgatóságon 140 munkatárs dolgozik majd a kérelmek elbírálásán és készíti elő a döntéseket. Megfeszített, jól megtervezett munka folyik – fogalmazott a főigazgató.

MTI

Ezen a linken érhető el az egyszerűsített honosítási eljárással foglalkozó területi szervek illetékességi területe és címjegyzéke.