Magyarországon életbe lépett a kedvezményes honosításról szóló törvény

A magyar Országgyűlés 2010. május 26-i döntése alapján 2010. augusztus 20-án életbe lépett a kettős állampolgárságról szóló törvény, mely lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.

A jogszabály értelmében kedvezményesen honosítható honosítás egyéni kérelemre, nem automatikusan történhet. Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

Az egyszerűsített honosítási kérelmet 2011. január 1-től lehet benyújtani. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy a jelenlegi kedvezménytörvény is módosításra kerül, hogy a kérelmező kedvezményes honosítási kérelmének elfogadása után is jogosult legyen használni a Magyar igazolványa nyújtotta kedvezményeket amennyiben az igénylő nem telepszik át Magyarországra, tehát nem létesít Magyarországon lakóhelyet.

Az állampolgársági kérelmet a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál lehet leadni. Az ügyintézési határidő három hónap, de ebbe nem számít bele az esetleges hiánypótlási időszak, illetve a közbiztonsági és nemzetbiztonsági véleményezés időtartama, tehát amikor nem lehet dönteni. Így várhatóan a kérelem benyújtásától számított 4-5 hónap után várható a válasz. Mindezeken túl a procedúra része a rendőrségi és nemzetbiztonsági ellenőrzés, vagyis a kettős állampolgárság nem okozhat “biztonsági deficitet” sem Magyarországnak, sem az Európai Uniónak. A törvény az addigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet és az alkotmányos alapismeretek vizsgát. A törvény segíti a magyar nemzet megmaradását, és lehetőséget ad arra, hogy a határon túli asszimilációs folyamatot megfordítva megerősítse a magyar identitást.