Nemzeti összetartozásunk jelképe – a Magyar igazolvány

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényből adódó lehetőségekről, a Magyar igazolványhoz való hozzájutás útjáról, a szlovákiai magyarok a Szövetség a Közös Célokért társulás által működtetett irodahálózat munkatársainak segítségével tájékozódhatnak.

A társulás 11 szlovákiai városban működik: Pozsonyban, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Galántán, Érsekújvárott, Zselízen, Losoncon, Rimaszombatban, Rozsnyón, Kassán, Királyhelmecen.
Az igazolványok iránti kérelmeket a tájékoztató irodák munkatársai továbbítják az illetékes konzulátusra, az elbírálás után, a kérelmező meghatalmazása alapján az igazolványt eljuttatják a kérelmezőhöz.

A Szövetség a Közös Célokért igazgatóját, Pogány Erzsébetet kérdeztük, mi a helyzet most az irodákban?
Pogány Erszébet: Az irodákban folyamatos a munka, és bár a közigazgatási eljárásnak nem vagyunk része, mégis a mi munkánktól nagyban függ, hogy a kérelmezők elégedettek-e. Többször kerülünk kapcsolatba a polgárokkal, az igazolvánnyal járó lehetőségekről, egyéb ügyekkel kapcsolatban is folyamatosan kérnek tájékoztatást.
Jelenleg 111 ezer Magyar igazolvány tulajdonos van Szlovákiában és 690-en rendelkeznek hozzátartozói igazolvánnyal. Az érdeklődés 2007-ben is folyamatos: havonta 300-600 között mozog az új igazolvány kiállítását kérők száma.

Mára mintha elcsitultak volna a tiltakozó hangok a szlovák politikai térfélről, viszont az érintettek egyre többször kérdezik, hogy mire is jó az igazolvány ?
Pogány Erzsébet: Ötéves tapasztalatunk alapján kijelenthetjük, hogy az igazolványokkal kapcsolatban Szlovákiában legtöbbször nem a kedvezmények kerülnek szóba, hanem az összetartozás jelképeként tekintünk rá. A járulékos igazolványokkal jár több kedvezmény, ezekkel több munkánk van, mint az új Magyar igazolvány iránti kérelmekkel: pedagógus igazolvány, diákigazolvány és oktatói kártya kérvényezése évente ismétlődik, az igazolások begyűjtése és továbbítása miatt bonyolultabb. Sajnálatos, hogy a múlt év júniusától az egyik kézzel fogható kedvezmény, a pedagógusoknak járó szakkönyvtámogatás nem vehető igénybe, és több nyilatkozatot hallottunk az utazási kedvezmények további kurtításáról. Egyelőre azonban a négyszeri utazásra járó kilencven százalékos kedvezmény gond nélkül igénybe vehető.

Az igazolványok körüli munkáról Merva Tamást, a pozsonyi tájékoztató iroda munkatársát kérdeztük. Hogyan történik az igazolványok meghosszabbítása?
Merva Tamás: Az első Magyar igazolványokat 2002 januárjában állították ki, ezek érvényessége a 18 évnél idősebb és 60 évnél fiatalabb kérelmezők esetében 5 év, tehát 2007 év elejétől az érvényességük fokozatosan megszűnik.
Az érvényben lévő törvény szerint: amennyiben az igazolvány érvényességét veszíti, akkor a kérelmezési eljárást újra le kell folytatni, új igazolványt kell kiállítani.
A magyar kormányfő 2006 decemberében a határon túli magyar vezetőkkel e kérdésről is egyeztetett, ezután olyan nyilatkozat hangzott el, hogy a lejárt érvényességű Magyar igazolványok érvényessége meghosszabbodik. A sajtóban elhangzott, hogy egy egyszerűsített eljárást terveznek, csere helyett a meglévő igazolványokba betétlapok kerülnének, és az érvényesség meghosszabbodna, öt évre vagy tíz évre. Ahhoz azonban, hogy ez érvénybe lépjen, módosítani kell a kedvezménytörvényt és új eljárási rendet kell elfogadni.

Egyelőre még a régi kedvezmény törvény hatályos.
Merva Tamás: A jogszabály módosítása hosszabb ideig is eltarthat, nekünk azonban már most reagálnunk kell az érdeklődők kérdéseire. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint, akiknek a közeljövőben, az év első felében lejár a magyar igazolványa, azoknak új kérelmet kell kitölteniük, ehhez a Szövetség a Közös Célokért irodák munkatársainak segítségét vehetik igénybe.

Időnként fel-felröppen a hír, hogy az irodák léte bizonytalan.
Pogány Erzsébet: Igaz, hogy a kedvezménytörvénnyel összefüggő munkánkra kapott támogatásból 2004-től már nem tudnánk működtetni az irodákat, ezért egyéb forrásokat is kerestünk, s ezzel együtt újabb feladatokat vállaltunk: pályázati lehetőségekről tájékoztatunk, jogsegélyszolgálatot működtetünk, munkaközvetítéssel foglalkozunk.
Irodáinkban 2003-tól internetezési lehetőséget biztosítunk, e-Magyar pontokat működtetünk, közösségi internetezési lehetőséget teremtünk az érdeklődőknek.
Az Európai Uniós pályázatokat is megcéloztuk, a „Régiófejlesztés forrásai” programunkban a dél-szlovákiai régió adatait, fejlesztési lehetőségeit gyűjtöttük adatbázisba, ami elérhető a www.szakc.sk honlapon. Egy éve pedig internetes újságot, hírportált működtetünk: ami a www.felvidek.ma címen érhető el, arra építve, hogy a tájékoztató irodahálózatunk munkatársai figyelemmel kísérik a régió eseményeit, és ezeket közzétéve a felvidéki magyarság iránt érdeklődőknek nyújtunk tájékoztatást.
ncs