Információk a P2P projektről

 

A projektről

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Orbán Alapítvány és a Szövetség a Közös Célokért partnerségben valósítja meg a 2019-3-HU01-KA205-077642 jelű, „Peer to Peer – P2P – Mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi inklúziójának és társadalmi szerepvállalásának erősítése a kortárs segítés erejével” című projektet.

Célkitűzés

A mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi részvételének, szerepvállalásának erősítése Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

A projekt célja

 Kortárs segítők mentorálása, valamint
 a kortárs segítők aktív részvételével önsegítő csoportok létrehozásának támogatása a 18 és 30 év közötti mozgáskorlátozott emberek számára.

Tevékenységek

 A 18 és 30 év közötti mozgáskorlátozott fiatalok problémáinak feltérképezése egy online kérdőíves és fókuszcsoportos vizsgálat keretében, összesen 450 résztvevő bevonásával
 három nemzetközi mobilitás megvalósítása, országonként 6 fő, összesen 18 fő, 21 és 30 év közötti mozgáskorlátozott, kortárs segítő bevonásával
 A kortárs segítők és az önsegítő csoportok munkájának támogatása
 A projekt eredményeinek, a kidolgozott módszer széles körű terjesztése egy online kiadvány, közösségi média kampány és három záróesemény megvalósításával.

A projekt időtartama: 2020.02.01.–2022.06.30.

Helyszínek: Magyarország, Románia és Szlovákia.

A projekt munkanyelve: magyar.

Online találkozók

Két online találkozót szervezünk a résztvevőnek, ahol ZOOM-on keresztül ismerkedhetsz meg a többi kortárs segítővel és a mentorokkal. Beszélünk a közös célokról, elvárásokról, ötletekről, miközben sok új dolgot tanulunk az online kommunikációról is. A technikai segítséget biztosítjuk számodra.

2021. május 29. 9:00-13:00
2021 augusztus 7. 9:00-13:00

I. Nemzetközi mobilitás

2021. október; 9 nap Magyarország
Első személyes találkozónkon a kortárs segítés alapjaival ismerkedhetsz meg. Segítő technikákat sajátíthatsz el, a játékos tanuláson keresztül jobban megismerheted a többieket és saját magadat is, foglalkozunk azzal, hogyan működik egy önsegítő csoport és ellátogatunk Budapest belvárosába.

II. Nemzetközi mobilitás

2022. január; 7 nap Románia
A találkozó fókuszában a kommunikáció lesz. A mentorok támogatásával a mindennapi életben és az önsegítő csoportban is hasznos kommunikációs technikákat sajátíthatsz el, jógyakorlatokat ismerhetsz meg. A találkozó alkalmával lehetőséged lesz személyesen is beszélni az önsegítő csoportoddal kapcsolatban a mentorokkal és a többi kortárs segítővel.

III. Nemzetközi mobilitás
2022.március; 7 nap Szlovákia
Az utolsó nemzetközi találkozón a mentorokkal és a többi kortárs segítővel közösen tekintheted át, hogyan haladnak az önsegítő csoportok, meghatározzuk a csoportok közép- és hosszú távú céljait, megtervezzük a csoportok helyi közösségben megvalósuló tevékenységeit, illetve beszélünk arról is, mire van még szükségetek, hogyan tudunk együttműködni hosszú távon a projekt vége után is.

Önsegítő csoportok megszervezése

2021. novembertől folyamatosan Saját közösségedben Az első mobilitás után megkezdheted saját kortárs segítő csoportod szervezését. A csoportokban minimum 4 mozgáskorlátozott társaddal fogsz együttműködni. Mentoraink folyamatos támogatást nyújtanak számodra a nemzetközi mobilitások során, illetve online eszközök segítségével, egyéni tanácsadással is segítenek neked.

Záró rendezvények

2022. májusában három országban valósulnak meg: Románia, Szlovákia, Magyarország.
A közös munkánk eredményeit egy-egy záró eseményen mutatjuk be minden országban, ahol számítunk a te jelenlétedre, aktív közreműködésedre is.

Jelentkezz!

Kortárs segítőként olyan 21 és 30 év közötti mozgáskorlátozott fiatalok jelentkezését várjuk, akik:
 tevékenyen részt vesznek a projekt megvalósításában,
 szeretnének hatással lenni kortársaikra,
 szívesen ismerkednek más fiatalokkal,
 szívesen tanulnak közösen kortársaikkal nem hagyományos, hanem tapasztalati úton, interaktív, kiscsoportos gyakorlatok segítségével,
 aktívak saját közösségeikben,
 van szabad idejük kortársaik támogatására,
 vállalni tudják a projekt során megrendezésre kerülő, több napos mobilitásokon való aktív részvételt, az ezzel járó utazást,
 belevágnának egy hosszútávú együttműködésbe kortársaikkal és velünk.

Jelentkezésedet az alábbi linkre kattintva adhatod be: https://forms.gle/odCgBoegKKUB3sin6

Jelentkezési határidő: 2021. május 7.

A jelentkezési határidőt követően egy előzetesen egyeztetett időpont alapján személyes elbeszélgetést folytatunk ZOOM-on, ahol megismerkedhetsz a projektben résztvevő mentorokkal, a programmal és neked is lehetőséged lesz kérdezni az elhangzottakkal kapcsolatban.

Helyszínek és utazás

A ZOOM-on megrendezésre kerülő online találkozó részletes programját e-mailben küldjük meg a kiválasztott kortárs segítőknek, illetve részletes segédanyagot küldünk, példákkal, illusztrációkkal, hogyan tudsz csatlakozni a találkozóhoz és milyen funkciókat, eszközöket használunk majd a ZOOM-on. A találkozó előtt tartunk egy rövid, pár perces próbát is, hogy meggyőződjünk arról, minden működik. Neked csak egy internetezésre alkalmas eszközzel (okostelefon, tablet, számítógép) és stabil internetkapcsolattal kell rendelkezned.

A projekt során megrendezésre kerülő nemzetközi mobilitások és záró rendezvények

Három helyszínen valósulnak meg: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
A mobilitás helyszínére történő utazásban a veled együttműködő civil szervezet lesz segítségedre. A kiválasztott kortárs segítőknek részletes tájékoztatót küldünk ki e-mailben, minden alkalommal a mobilitások időpontja előtt egy hónappal, ami tartalmazza a csoportos, ingyenes utazással, a mobilitási helyszínnel és a programmal kapcsolatos részletes információkat. Az utazást tehát mi szervezzük meg, neked csak el kell jönnöd.

A mobilitások alkalmával biztosítjuk a résztvevők számára az akadálymentes környezetet, szállást a helyszínen, illetve amennyiben a résztvevők igénylik, úgy a személyi asszisztencia szolgáltatást.

Költségek

A projektben megvalósított tevékenységek során a szállás, naponta háromszori étkezés, valamint az utazás költségei a kortárs segítők számára a mobilitásokon ingyenes.
A fentiek kivételével minden egyéni igényekhez köthető költséget (pl.: vásárlás, egyéni fogyasztás, ajándék) a programok során a résztvevőknek kell megtéríteniük, ezért azt javasoljuk, hozz magaddal némi költőpénzt.

Rólunk

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége legfőbb célja, hogy azonosítsa és megszüntesse a társadalmi akadályokat, az előítéletek és a diszkrimináció összes formáját a mozgáskorlátozott emberekkel szemben. A MEOSZ alapító tagja a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Szövetségének és több fogyatékos embereket képviselő nemzetközi szövetségnek, mint például az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), a Fogyatékos Emberek Világszövetsége (DPI) és az Önálló Életvitel Mozgalom Európai Hálózata (ENIL).

Az Orbán Alapítvány Romániában a súlyosan és halmozottan fogyatékos fiataloknak biztosít hiánypótló szolgáltatásokat. Jelenleg több mint 100 fiatalnak nyújtanak állandó szolgáltatást. Az alapítvány két épületében speciális iskola, bentlakásos otthon, illetve nappali foglalkoztató működik. A tanulók közül többen halmozottan fogyatékos, többszörösen hátrányos helyzetű személyek. A súlyosan mozgáskorlátozott fiatalokkal kapcsolatos speciális szükségletek területén szerzett évtizedes tapasztalataik alapján az egyik legtapasztaltabb civil szervezet Romániában.

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulásnak jelenleg 25 tagszervezete van. A társulás a kezdetektől együttműködik és támogat olyan társadalmilag elismert szervezeteket, akik a Szlovákiában élő egészségkárosodott és fogyatékossággal élő személyek és fiatalok számára programokat szerveznek. Ezeknek a rendezvényeknek a kiemelt célja a fogyatékossággal élő személyek és fiatalok társadalmi befogadásának elősegítése, a velük kapcsolatos sztereotípiák feloldása. Kiemelten részt vesznek a fogyatékkal élő szervezetek mindennapi életének médiában való megjelentetésében.

Koronavírus

Folyamatosan nyomon követjük az egészségügyi helyzet alakulását a projektben érintett országokban. Nagyon bízunk abban, hogy 2021 októberében Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is sikerül visszaszorítani a vírust és a korlátozásokat feloldják, a határok ismét nyitva lesznek, mi pedig biztonsággal meg tudjuk rendezni az első közös nemzetközi mobilitásunkat Magyarországon. Ugyanakkor minden esetben a résztvevőink biztonságát tartjuk a legfontosabb szempontnak a projekt megvalósítása során. Ezért, ha 2021 őszén úgy ítéljük meg, hogy az akkor aktuális egészségügyi helyzetben kockázatos a mobilitás megvalósítása jelenléti formában, akkor az első, tavaszi-nyári alkalmakhoz hasonlóan, online valósítjuk meg az októberi mobilitásunkat is. Az egészségügyi helyzetről, illetve annak okán az esetleges változtatásokról folyamatosan tájékoztatjuk majd a bevont kortárs segítőket.