Civil információs nap a Nemzeti Együttműködés pályázatairól Komáromban

2017. december 14-én 14:00 órától került sor az ötödik civil információs napra Komáromban, a CSEMADOK – székházban. (Komárom, Kossuth tér 3.)

A Szövetség a Közös Célokért társulás a Komárom – Esztergom megyei Civil Információs Centrum határon túli partnereként, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai felügyelete mellett tanácsadási szolgáltatást nyújt a Felvidéken. A 2017-es év utolsó tanácsadási nap témája az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból, a Nemzeti Együttműködési Alap keretében meghirdetett civil szervezetek működési és szakmai támogatására létrehozott NEA pályázatok voltak, amelynek több kollégiumában a civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények támogatása magyarországi és határon túli civil szervezet számára együttesen is nyújtható be pályázat. Felkért előadónk Monostori Éva, az Élettér Egyesület szakmai vezetője, a Komárom-Esztergom Megye Civil Információs Centrumának komáromi CIC pontjának munkatársa volt.

Monostori Éva tájékoztatta a résztvevőket a NEA pályázati kiírásai még nem érhetőek el, de várhatóan december 15-én megjelenik a működési, december 29-én pedig a szakmai pályázatok kiírásai. Kiemelte, leginkább a magyarországi civil szervezetek pályázati rendszeréről van szó, ám a szakmai programokra partner szervezetként határon túli magyar szervezetek is bevonhatók. Azokra a dolgokra hívta fel leginkább a figyelmet, amelyekre érdemes figyelni, ha megjelenik a pályázat. Mint mondta, kifejezetten az Új Nemzedékek Kollégiumában ad majd a pályázat lehetőséget arra, hogy határon túli szervezetek is benyújthassanak működési pályázatot – idén először. Elmondta, a 2017-es évtől már kaphat támogatást a hazai szervezet mind működésre, mind szakmai támogatásra, ha határon túli szervezettel adja be a támogatást, tehát a magyarországi szervezet önállóan is nyújthat be pályázatot. A feltételek a korábbiakhoz képest nem változtak, a pályázatokat harminc napon belül – kollégiumoktól függően – a 2018. január 15. és 18. közötti határidő lejártáig kell benyújtani, a legkisebb pályázható összeg 100 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint lehet. A támogatási összeg tíz százalékát a szervezeteknek saját erőből kell finanszírozniuk – ismertette. A pályázatokat a www.civil.info.hu oldalon lehet benyújtani, és ugyanitt tájékozódhatnak a szervezetek a részletes feltételekről is. 

A saját forrás és az egyéb forrás különbségére is felhívta az előadó a figyelmet.  Egy naptári évben egyszer lehet változtatni azon, hogy mely kollégiumba adják a szervezetek a pályázatukat. A minden évben újra kitöltött regisztrációs nyilatkozatban lehet módosítani. Fontos, hogy a regisztrációs nyilatkozatnak legkésőbb a pályázat benyújtásának napjáig be kell érkeznie az Alapkezelőhöz. A működési célú pályázatoknál Monostori Éva hangsúlyozta, hogy szinte minden pályázó nyer, hiszen a várólistán szereplő két-háromszáz szervezet is bekerülhet akár (kivéve, akiket formai okokra hivatkozva utasítanak el).

Számos jó tanáccsal, a költségvetéssel kapcsolatos gyakorlatias, hasznos ötletekkel távoztak a résztvevők, akik az előadás végén kérdezhettek is Monostori Évától, aki készségesen válaszolta meg kérdéseiket.