Együttműködés a civilek szolgálata érdekében hat magyarországi megyével

Ebben az évben is folytatódik a magyarországi határ menti megyék Civil Információs Centrumai és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás együttműködése.

 

A Szövetség a Közös Célokért társulás (SZAKC) a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Civil Információs Centrumok határon túli partnereként, a tavalyi év tapasztalatait felhasználva, 2016-ban is, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai felügyelete alatt nyújt tanácsadást a Felvidéken.

Az együttműködés egy évvel ezelőtt, 2015. július 10-én, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának közreműködésével jött létre.

Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója a Felvidék.Ma-nak elmondta: „Erdélyi és délvidéki szakértőkkel közösen kerestük meg 2014 év végén az EMMI illetékes államtitkárságát, hogy a magyarországi megyei CIC hálózat mintájára szükség van a határon túli magyar civil tanácsadói hálózatra is. A megbeszélések eredményeként a határ menti megyékben működő CIC-ekkel együttműködési megállapodást írtunk alá, a mi feladatunk a magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok építése, civil szervezetek határon átnyúló együttműködésének segítése, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataival kapcsolatos tájékoztatás. Ezt a tevékenységet folytatjuk 2016-ban is. Most előnynek számít, hogy a magyar-szlovák határ mintegy hatszáz kilométer hosszú, több megyével vagyunk szomszédosak, valamint az is, hogy a SZAKC irodahálózata Királyhelmectől Pozsonyig kiépült még 2002-ben. Valamennyi megyei CIC-nek konkrét partnerei vannak abban a SZAKC irodában, amely az adott megye székhelyéhez legközelebb esik.”

Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Civil Információs Centrumok 2016-os feladatait a polgarportal.hu portálnakáprilis 26-án adott interjújában is hangsúlyozta, hogy a kiemelt cél a határon túli civil élet, a közösségi összetartozás elősegítése. „A tavaly próbajelleggel elindult határon túli tevékenység lényege, hogy a határ menti megyék Civil Információs Központjai találjanak egy külhoni társszervezetet, amely ismeri az ottani életet, közösségeket, a helyi jellegzetességeket, jogszabályokat, és ezek alapján törekedjenek együttműködésre a magyar civil szféra érdekében” – nyilatkozta Fülöp Attila.

Információs napok

Külhoni partnerszervezetként a SZAKC munkatársai 2015-ben civil információs napokon biztosítottak találkozási lehetőséget a felvidéki és a magyarországi civil szervezetek részére. Több helyszínen, mint a Martosi Szabadegyetemen, a Gombaszögi Nyári Táborban, Dunaszerdahelyen a XXXV. Hagyományos Csallóközi Vásár idején, valamint Pozsonyban, az október 6-ai megemlékezést követő civil találkozón lehetőség nyílt az érdeklődő civil szervezetek bemutatkozására és a helyszínen való kapcsolatfelvételre.

„Ebben az évben már nemcsak jelentős eseményeken, hanem minden hónapban két alkalommal (csütörtökönként) a SZAKC több irodájában – Pozsonyban, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Rimaszombatban, Rozsnyón és Királyhelmecen is – rendszeresen tartunk civil információs napot, amikor  a munkatársaink értesítik a magyarországi és felvidéki szervezeteket a munkájukat segítő lehetőségről, a határon túli együttműködésről. Minden irodában felhívjuk a figyelmet a magyarországi Civil Információs Portálra, ahol a külhoni magyar civil szervezetek is regisztrálhatják magukat” – pontosította Pogány Erzsébet a tájékoztató munkáról az információkat, amelyek a www.szakc.sk oldalon és a Felvidék.Ma hírportálon is elérhetőek.

További szolgáltatások

Az információs napok mellett a magyar-külhoni magyar civilek szolgálatához megyénként más-más feladatok is tartoznak. Ezekről a SZAKC munkatársait kérdeztük.

Bölcskei Tímea, a SZAKC dunaszerdahelyi munkatársa kiemelte: „A SZAKC dunaszerdahelyi irodájában segítséget nyújtunk az érdeklődőknek a Győr-Moson-Sopron megyei CIC honlapján (www.civilhazgyor.hu) található Civil szervezetek partnerkereső adatbázisába történő regisztrációhoz is.”

Szalai Erika, a SZAKC komáromi munkatársa a közös munkáról elmondta: „A Komárom-Esztergom megyei CIC-cel kötött szerződés értelmében feladatunk aktuális hírek biztosítása a megrendelő által működtetett civil információs portálra. (www.bazispont.hu)

Az oldalra heti bontásban küldjük a meghívókat és híreket a felvidéki és magyarországi civil szervezetek együttműködéséről, programjaikról, megvalósuló konferenciákról, fesztiválokról, koncertekről, színházi előadásokról, hogy a magyarországi partnerünkön keresztül a Komárom-Esztergom megyében élőket tájékoztassuk.”

Beke Beáta, a SZAKC rozsnyói munkatársa a IV. Palóc Világtalálkozóra hívta fel a figyelmet: „A Palóc Világtalálkozó idén augusztus 5 és 7 között lesz Bátonyterenyén, Nógrád megyében. A SZAKC a kulturális programok felvidéki elődöntőjének társszervezője, amely június 20-án lesz, Pelsőcön. A szervezési munka során több olyan civil szervezettel kerülök kapcsolatba, főleg Gömör és Nógrád megyéből, amelyek a találkozón kívül érdeklődnek egyéb határon átnyúló együttműködési lehetőségek iránt, illetve tanácsot kérnek a magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok építéséhez. A találkozó szervezési munkái lehetőséget adnak, hogy a Nógrád megyei CIC határon túli partnereként a tanácsadási szolgáltatást hatékonyan tudjam végezni.”

Szegedy László, a SZAKC királyhelmeci munkatársa elmondta: „A Borsod-Abaúj Zemplén megyei CIC munkatársaival már kialakult az együttműködés, személyes találkozókra is sor került, például a SZAKC kassai közgyűlésén Palík Zoltán előadást tartott a SZAKC húsz tagszervezete képviselőinek az Európai Uniós forrásokról. Ezen kívül nagyon érdekesen alakul a SZAKC és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrum kapcsolata. Annak ellenére, hogy nem határ menti megyéről van szó, a két szervezet közötti kapcsolatfelvétel megtörtént, most éppen a bodrogközi kertészkedők és a szolnoki gazdakör közti találkozót készítjük elő május végére, Királyhelmecre.”