Fókuszban a felvidéki magyar értékek – Civil információs napot tartottak Komáromban

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) komáromi területi irodája újabb civil információs napot tartott november 19-én a Csemadok Kossuth téri székházában. Az információs nap témája a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kiírt pályázati felhívás volt, amely a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének támogatását segíti elő.

Az FM által kiírt pályázatra november 16-tól lehetett elektronikus úton pályázni, de még aznap le is zárták. A pályázókat egy közleményben arról tájékoztatták, hogy a HUNG-2015 kódú pályázat kötelezettségvállalási kerete kimerült, ezért mindkét célterület esetében lezárták a pályázatokat. „A már megkezdett pályázatok véglegesítésére sincs lehetőség” – jelent meg az FM honlapján.

Az információs nap témája ettől függetlenül aktuálisnak bizonyult és rendkívüli figyelem kísérte. A találkozó meghívott vendége Monostori Éva, a dél-komáromi Civil információs Pont vezetője volt, aki az elmúlt években többször is részt vett olyan pályázatok írásában, amelyeket a Földművelésügyi Minisztériumhoz nyújtottak be, legutóbb sikeresen. Monostori Éva elmondta, hogy az FM által kiírt pályázatok esetében megszokott dolog, hogy a benyújtási határidő lejárta előtt lezárják a pályázatokat. „Hiszen a kiírásban is szerepel, hogy amennyiben a rendelkezésre álló kötelezettségi keret az adott pályázati célterület vonatkozásában kimerül, vagy annak kimerülése előre jelezhető, az FM a benyújtási határidő lejárta előtt a benyújtás lehetőségét felfüggesztheti. Ennek ellenére meglepő, hogy a közel egy hónapos benyújtási határidő nem egész egy napra rövidült. Ez is azt jelzi, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a hungarikumok gyűjtése, népszerűsítése, gondozása iránt” – fogalmazott Monostori Éva.

A Révkomáromban megrendezett civil információs napra felvidéki és magyarországi civil szervezetek, valamint Révkomárom és Izsa polgármesterei, illetve Gúta város önkormányzati képviselői is ellátogattak. Monostori Éva megosztotta eddigi tapasztalatait az FM pályázataival kapcsolatban. Kihangsúlyozta, hogy ez a pályázat kiemelten támogatja a határon túli magyarok lakta településekkel, megyékkel megvalósult közös projekteket, ám nagyon fontos tudni, hogy ez a támogatás a gyűjtőmunkára, a felkutatásra biztosított anyagi forrásokat. Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek már meglévő testvér-települési magállapodást tartalmaznak, ezért érdemes ezen a vonalon elindulni. Mint mondta, annak ellenére, hogy erre a 2015-ös pályázatra már nem lehet jelentkezni, ajánlatos a külhoni nemzeti értékeket gyűjteni, hiszen ez össznemzeti érdek. Az értékgyűjtés módszertana tanulható, hasznosak lehetnek az ehhez hasonló fórumok, ahol konkrét tapasztalatátadásra is sor kerülhet – fogalmazott. Csak buzdítani és ösztönözni tudja az önkormányzatokat, civil szerveződéseket, hogy hozzák létre saját értéktáraikat. A pályázat egyik célja, hogy létrejöjjenek a külhoni értékgyűjtő mozgalmak, melyek népszerűsítik, megismertetik, megőrzik és gondozzák nemzeti értékeinket.

A találkozó lehetőséget biztosított a magyar-külhoni magyar kapcsolatok építésére, kapcsolatfelvételre és az együttműködést is elősegítheti. A jelenlévő önkormányzati képviselők, polgármesterek megerősítették, szeretnének létrehozni értéktár bizottságokat, melyeket a települési önkormányzatok működtetnek majd. A megjelent civil szervezetek képviselői is azért jöttek el, hogy minél több tudnivalót megismerhessenek a témával kapcsolatban.

Szalai Erika, a SzAKC komáromi területi irodájának vezetője elmondta, a civil információs napok mindig nagy érdeklődés mellett zajlanak. „A Komárom-Esztergom megyei Civil Információs Centrum határon túli partnereként a SzAKC tanácsadási szolgáltatást nyújt a Felvidéken Pozsonytól Királyhelmecig. A tanácsadási rendszer működtetésével megvalósul a magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok építése, civil szervezetek együttműködésének segítése, valamint a kiírásra kerülő aktuális pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás. Figyelemmel kísérjük azon pályázati kiírásokat, melyek a felvidéki civil szervezeteket is érinthetik. Igyekszünk az aktuális pályázatokkal kapcsolatos hasznos információkkal megtölteni a civil információs napjainkat, hívni olyan előadókat, szakembereket, akik tanácsokkal, konkrét segítséggel tudnak szolgálni” – foglalta össze az irodavezető.

„Legközelebbi civil információs napot november 26-án (14 órától a komáromi Csemadok székházban) tartjuk, témája – a nagy érdeklődésre való tekintettel – szintén a nemzeti értékek gyűjtése lesz. Előadónak meghívtuk Varga Pétert, a Gazda Polgári Társulás elnökét, aki a Földművelésügyi Minisztérium felvidéki partnereként és a Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) alapító tagjaként a civil szervezetek által megfogalmazott kérdésekre választ tud majd adni. Célunk ösztönözni és segíteni a felvidéki értéktár létrehozásában mind a civileket, mind pedig a települések önkormányzatait, hiszen a nálunk meglévő értékek az összmagyarság nemzeti értékeinek a részét is képezik. A FÉB döntése alapján kerülhetnek be a Felvidéken fellelhető magyar értékek a Felvidéki Magyar Értéktárba. A nagyobb területre kiterjedő értékeket a Felvidéki Értéktár Bizottság javaslatára terjesztik elő a Hungarikum bizottságnak – nyilatkozta a Felvidek.ma-nak Szalai Erika.